Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.07.2008, 21:00   #1
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Sens RAID0 na A7N8X-E, Dyskach i wydajności

Niedawno doszedłem do wniosku, że moze wymienię kilka dysków na jeden.
Miałem w kompie WD Caviar 200GB PATA (na systemy, żeby nie pieścić się z instalkami) i dwa Samsungi SP1614C spięte w RAID0 (2x160GB).

Postanowiłem wymienić na Samsunga HD753LJ.

Najnowszy modowany BIOS do płyty głównej (z najnąwszym BIOSem Silicon Image), najnowsze sterowniki SATA i PATA. Wyniki testów, które przy okazji wykonałem poniżej.

I co ciekawsze zrzuty

Samsunga HD753LJ:

RAID0 2xSP1614C

Pojedynczy SP1614C

RAID1 2xSP1614C

Do tego wszystkie wyniki zzipowane - w tym zestawienie w excelu i zrzuty z różnych innych dysków, które miałem pod ręką.

I teraz moje wnioski:
1. A7N8X-E ma słabiutki kontroler. Sądzę, że ogranicza do niespełna 90MB/s
2. RAID1 nie wpływa zauważalnie na wydajność ani obciążenie procesora
3. Do tej płytki współczesny pojedynczy dysk wystarczy - i tak połączenie w RAID0 nie zwiększy wydajności.
4. Nie ma sensu RAID0 - wzrost wydajności nawet przy leciwych dyskach jest niewielki a przy nowym - niezauważalny. A komplikacje i ryzyko utraty danych znacznie większe niż bez RAIDu (o RAID1 nawet nie wspominając).
5. Polecam HD753LJ i konsolidację dysków jak ktoś ma kilka.
6. USB jest strasznie wolne.
7. Pendrajwy mają bezkonkurencyjny czas dostępu.

Co jeszcze można wywnioskować?
Czy komuś udało się z kontrolera na tej płytce wycisnąć więcej?

Czy coś może z moim sprzętem nie tak?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online