witam
Cytat:
|
Napisany przez Wawelski
1. A7N8X-E ma słabiutki kontroler. Sądzę, że ogranicza do niespełna 90MB/s
|
Płyta ma normalny kontroler, u mnie average to około 97 MB/s - na wykresie widać maksimum na poziomie 108 MB/s. To są 2 dyski WD1600JS (160GB).
Cytat:
|
Napisany przez Wawelski
3. Do tej płytki współczesny pojedynczy dysk wystarczy - i tak połączenie w RAID0 nie zwiększy wydajności.
|
Uważam że zwiększy - przypuszczalnie do granicy możliwości interfejsu SATA I , ale rzeczywiście przy prędkościach które oferują nowe dyski, nie opłaca się tutaj tego robić.
Cytat:
|
Napisany przez Wawelski
4. Nie ma sensu RAID0 - wzrost wydajności nawet przy leciwych dyskach jest niewielki a przy nowym - niezauważalny. A komplikacje i ryzyko utraty danych znacznie większe niż bez RAIDu (o RAID1 nawet nie wspominając).
|
Nie mogę się zgodzić. RAID 0 ma sens - dzięki temu dyski, które kupowałem kilka dobrych lat temu są w parze nadal szybsze od większości pojedynczych tych współczesnych. Nie muszę wydawać pieniędzy aby mieć ten sam komfort pracy, no a ponieważ 320 GB z powodzeniem mi wystarcza, nie myślę w ogóle o kupnie czegoś nowego.
O jakich komplikacjach piszesz ?, nigdy nie miałem problemów z macierzą na ASUS-ie (co innego było przy NF7-S Abita). Realne zagrożenie to fizyczne uszkodzenie dysku, które jest 2 krotnie większe przy RAID 0. Dyski nie padają jednak zbyt często - robiąc backupy ważniejszych danych nie ma problemu. Przy RAID 1 mamy niemal 100% ochronę, bo fizyczne uszkodzenie 2 dysków na raz jest mało prawdopodobne. Nie wiem czemu więc ma się o tym nawet nie wspominać ? - to przecież idealne rozwiązanie dla osób dbających o bezpieczeństwo swoich danych.
Cytat:
|
Napisany przez Wawelski
6. USB jest strasznie wolne.
|
To prawda, nie wiem co tu jest nie tak, ale USB chodzi koszmarnie wolno, przykład z dyskiem zewnętrznym :

ASUS

ASRock 775I65G (bardzo tania płyta)
Jest jednak wyjście - kontroler na PCI za grosze rozwiązuje problem, a co dała fabryka wyłącza się w biosie

.
Cytat:
|
Napisany przez Wawelski
Co jeszcze można wywnioskować?
Czy komuś udało się z kontrolera na tej płytce wycisnąć więcej?
Czy coś może z moim sprzętem nie tak?
|
1 ***8211; moim zdaniem kontroler nie działa prawidłowo, dyski które pojedynczo mają średni odczyt na poziomie 52 MB/s nie mogą mieć w RAID 0 zaledwie 75 MB/s, to nie jest normalne ...
2 - sprawdź czy kontroler nie dzieli przerwania z czymś innym ***8211; jeśli tak to należy to zmienić, będzie dzielił się tym co siedzi w 3 slocie PCI (można zerknąć na punkt 2.5.3 manuala)
3 - obecnie najnowszy dostępny bios SATA to 4.2.84, zalecany sterownik do niego to 1.0.60.0
Przydatne linki :
Bios Oryginalny z SATA 4.2.84, sterownik 1.0.60.0, Raid Utility
Bios Trats (1T) z SATA 4.2.84, Asus Update
Najnowsze sterowniki beta
czyli :
Kod:
Audio driver version 4.66 (beta)
Audio utility version 4.51
PreNRM ethernet driver version 5.38 (beta)
NRM ethernet driver version 67.76.1 (beta)
GART driver version 4.40 (beta)
Memory controller driver version 4.40 (beta)
SMBus driver version 4.64 (WHQL)
Installer version 4.46 (International)
SATA/PATA RAID driver version 6.99 (beta)
SATA/PATA IDE driver version 6.99 (beta)
to chyba wszystko
pozdrawiam