Dyskusja: Renowacja napędu
Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.07.2008, 18:26   #1
Cobra_tm
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.10.2003
Cobra_tm w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Renowacja napędu

Posiadam nagrywarkę LG 8160B (16x 10x 40x).

Przez dwa lata leżała nieużywana i zbuntowała się. Swego czasu służyła mi do nagrywania ważnych płyt, a w szczególnościa cd-audio i chciałbym aby tak dalej było.

Dwa dni temu podłączyłem ją i nagrałem na niej płytę (prędkość 4x). Z ciekawości przetestowałem transfer. Wszystko było oki... do czasu. Po przetestowaniu 20% materiału napęd zaczął wariować zmieniając prędkość obrotową - z 20x, które udało się już osiągnąć zacząl spadać i skończył w okolicach 8x.
Test jakości dysku nie wykazał jakichkolwiek błędów.

Nagrałem od razu drugą płytę (prędkość 4x) i wykonałem tylko test jakości dysku.
Od 50% zaczęły pojawiac się błędy. Ich wykres przypominał odwróconą hiperbolę - im dalej tym więcej ich przybywało. Wkurzony wyłączyłem kompa i poszedłem spać.

Następnego dnia nagrałem płytę (4x). Odłączyłem nagrywarkę i podłączyłem DVD i w nim wykonałem test jakości dysku: pierwsza i trzecia płyta wypalona bezbłędne, natomiast druga miała błędy - taki sam wykres odwóconej hiperboli.

To mnie wygląda na problemy z przegrzewającym się układem napędowym.
Co z nią zrobić ,aby posłużyła jak najdłużej - bardzo mi na niej zależy. Przez prawie pięć lat nie uszkodziła żadnego nośnika, a palone w niej cd-a odtwarzają się wszędzie

Z góry dziękuję za wszystkie porady.
Cobra_tm jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online