Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.07.2008, 01:18   #10
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jeśli przeoczyłem to proszę mnie poprawić (późna pora)

1. Jeden z wążniejszych parametrów majacych wpływ na wydajność dysków w RAID0 to rozmiar paska/pasma ustwiany podczas tworzenia macierzy.
Wiekszość obstaje przy ustawieniach domyślnych (np. 128 KB), a to w zalezności od zastosowania macierzy przeklada się na wyniki różne.
Napewno szaleństwa w HDTach przy pasku 128 KB nie będzie.

2. Poruszana tutaj była problematyczność macierzy, o której podczas 7 lat użytkowania nic mi nie wiadomo.

Podczas tych 7 lat kilkukrotnie utraciłem przypadkowo dane (pełne formaty, fdisk itp.).
Zawsze je w 100% odzyskuje (pod warunkiem wczesnej reakcji).
Jeśli ktoś zna lepszy program do odzysku danych z macierzy (pełne katalogi 99,99% + skuteczności) porsze o namiary. Na dzień dzisiejszy dla mnie będzie to GetDataBack.
Pragnę zaznaczyć, iz podczas ostatniego niefortunnego zlikwidowania macierzy+podział dysków na partycje+usnięcie tych partycji majac czas zawziąłem się i przetestowałem 6 różnych, reklamowanych szeroko programów do odzysku. Żaden z nich nie potrafił odzyskać nawet 80%.
GetDataBack odzyskał pełne 100% - 530GB danych bez jakichkolwiek anomalii.
Nie mialem także przypadku uszkodzenia dysku w macierzy czego niestety wykluczyć się nie da.
Może dlatego ,że nigdy nie podłączyłbym swojego komputera do zasilacza typu Colorist czy inny sprzet na którym dumnie widnieje nazwa "zasilacz".

3. Dyski z serii F1 można podzielić na dwie grupy - szybsze, cichsze oraz nieco wolniejsze i nieco głośniejsze (wibracje).
Obie kategorie można śmiało zaliczyć do czołówki - to naprawdę udana seria.

Tutaj Samsung zrobił niesamowite zamieszanie dość skrzetnie ukrywając parametry całej serii.
Nie są to różnice kolosalne ale jeśli już ktoś przymierza się do zakupu to proponuję z serii F1 dyski o nominałach 320GB,640GB oraz 1TB.

Czy z tego powodu warto rezygnowac z macierzy RAID0 ? - w moim przypadku absolutnie nie.
Obracam się w kręgu ciagłych odczytów, ładowań danych (obróbka audio-video) i tutaj jak na razie pojedyńcze, nawet najszybsze Samsungi nie daja rady.
Nie jestem aż tak cierpliwy aby czekac 5-8 sekund na wczytanie probki instrumentu z palety 2000. W RAID0 mam do dyspozycji próbkę gotowa do pracy w niecałą sekundę.
U mnie liczy się komfort pracy, który nie zawsze można przełożyć na wykresy.

3. Widziałem bardzo nieudane konfiguracje macierzy, kiedy naprawdę wątpliwy był jej sens.
Kiepski kontroler + seria dysku nie nadajaca się do RAID0 potrafi totalnie zmienić nastawienie do macierzy.
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post