Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.07.2008, 23:40   #2
painkor
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.07.2002
painkor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Co do kompresji to niestety nie wiem.
W sprawie wywalania zbędnych rzeczy ja używam:tsMuxeR_1.8.4(b).

Może napisze moje spostrzeżenia+jak robię na dana chwile.
Niestety nie mam nagrywarki,ani odtwarzacza..korzystam tylko z powerdvd w celu sprawdzenia.
Program jak do tej pory działał dobrze..jednak ostatnio wyskakuje komunikat iz nie moze odczytac wszystkich sciezek.

Podejrzewam iz jest to zwiazane z tym iz w pliku z filmem znajduje sie wiecej niz jedna sciezka video.
Jednak nie przejmowalem sie tym..i dodawalem napisy dalej.
Opisze metode dodania napisow bez zachowania menu.

Zakladka Input..przycisk add.
Wskazujemy plik z filmem...jest w katalogu Stream\ najwiekszy plik m2ts.
W oknie tracks..mamy pokazane wszystkie sciezki znajdujace sie w tym pliku.
Odznaczmy wszystko poza..najleprzym audio..i Video(w przypadku wiekszej ilosci video sugerujmy sie profilem 1080p)
Nastepnie w output dajemy m2ts muxing..wskazujemy dowolne miejsce i zapisujemy plik.
Po ukonczeniu wczytujemy nasz nowo zrobiony plik jeszcze raz(powienien wyswietlic tylko te sciezki co zostawilismy.
naciskamy Add i wczytujemy wczesniej zsynchronizowane napisy w formie .srt.
W oknie tracks powinny sie one pokazac..po zaznaczeniu naszych napisow przechodzimy nico nizej i nadajemy "flage" napisom.
Sugeruje wybranie czegos z All..a nie z common...niech to bedzie Eng.
Przechodzimy do zakladki subtitles...
Klikamy na Font..i ja daje takie parametry.
Arial/regularne/72/bialy/europa srodkowa/Efekty odznaczone.
W okienku Bottom offset pixels ustawiam wartosc 50.
---Ta czcionka 72 wydaje sie wielka ale w powerdvd jest w sam raz..natomiast w mniej znanym playerze jest ogromna..niestety nie wiem jak wygladala by na stacjonarnym odtwarzaczu.----

Zazaczamy opcje Create blu-ray disk...i gotowe.
Kwestia wypalenia..mozna w nero plikowo..albo zrobic img..w programie imgburn.
O samym sposobie wypalania nic nie powiem bo nie wiem.

I na koniec polecam zabawe na malym pliczku..
czyli wczytajmy plik z filmem wytnijmy to co mamy do wyciecia..przechodzimy do zakladki split&cut
Zaznaczamy opcje enable cutting w end mozemy wpisac 3 min..i zaznaczajac opcje m2ts muxing mamy maly pliczek do zabawy z dodawaniem napisow.

Jak nie zabrzmialo to zbyt chaotycznie..moge powiedziec jak zachowac menu..ale jest to nieco robione po "domowemu".
painkor jest offline   Odpowiedz cytując ten post