Cytat:
Napisany przez Sieciowiec
Witam,
Chciałbym się poradzić użytkowników tego forum w sprawie nagrywarki DVD
Opis problemu:
Już jakiś czas temu pojawiły się pierwsze symptomy, a mianowicie nagrywarka raz dobrze nagrywała płyty, raz nie (płyty z tej samej partii i z różnych partii różnych producentów, płyty DVD+R i DVD-R). Były też problemy z odczytem nagranych przez nią płyt. Niektóre płyty nagrane tą nagrywarką można było odczytać w innym napędzie. Ostatnio problem przybrał niespotykaną skalę tj.
- nagrywarka źle nagrywa płyty DVD (albo komunikat podczas nagrywania o niepomyślnym nagraniu albo niemożność odczytania płyty na innym napędzie)
- po włożeniu nagranej kilka miesięcy temu płyty DVD nagrywarka jej nie odczytuje (podczas, gdy inne napędy [sprawdzane na tym samym i innych komputerach] odczytują) -- sprawdzane z kilkoma płytami (sporadycznie coś odczytuje)
- po włożeniu płyty DVD-RW, DVD+RW, CD-RW nagrywarka przeważnie nie widzi ich zawartości (jeśli były nagrane) lub (jeśli były wyczyszczone) nie widzi ich (tzn. nie można nic na nich nagrać), [płyty te były sprawdzane też na innych napędach i innych komputerach i tam wszystko było ok]
- nagrywarka była sprawdzana pod względem odczytu i zapisu na kilku komputerach (objawy takie same)
Oddać na gwarancję nie mogę, bo akurat w połowie czerwca mi się skończyła.
Sprawdzałem też w środku, czy przypadkiem nie jest zabrudzona, ale oprócz małych drobinek kurzu, które usunąłem , to było czysto. Lasera wprawdzie nie dotykałem (obawa przed uszkodzeniem), ale wizualnie wydaje mi się, że był czysty.
Ponadto muszę zaznaczyć, że zawsze dbałem o to, aby nie wkładać do napędu pobrudzonych płyt.
Mógłbym spróbować wgrać nowy firmware (obecnie jest tam wersja 1.00 czyli oryginalna), ale najpierw chciałbym zrobić kopię awaryjną tego starego firmware (tylko jakim programem to zrobić?).
Nagrywarka to LG GSA-H20L.
Bardzo proszę o poradę.
|
Krótkie dygresja:
Backupu oryginalnego firmware LG się nie zrobi - bo nie ma takiego programu - producent nie przewidział
Ten model LG jest dość wybredny i niezbyt udany, więc jeżeli nagrywarka nie jest zakurzona i zbytnio zużyta
Należy wgrać najnowszy firmware, kupować dobre płytki, nagrywać z prędkością x4 lub x8
I modlić się by to wystarczyło
Rozwiązaniem problemu jest natomiast kupno na allegro nagrywarki Pioneer 112D za 50zł
Od pewnego czasu jest taka cykliczna aukcja - nagrywarka dobra, a kwota nie jest duża