Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.01.2003, 19:21   #20
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Karta graficzna z wejściem video niestety nie nadaje się zbytnio do nagrywania z DivX-em w tle .
Swego czasy próbowałem zmusic do poprawnego działania podobną kartę - ASUS - bez skutku .
Materiał zgrywany bez kompresji nie gubił żadnych klatek ,po podłożeniu kodeka DivX karta zachowywała się podobnie - 40-50% zgubionych klatek .
Nie pomogły najnowsze sterowniki do karty ,płyty głownej itp.
Po straconym dniu dałem za wygraną .Być może jest jakiś trick aby zmusić kartę z tzw. VideoIN do poprawnej pracy ,jednak mi się to nie udało .
Karty z tej rodziny nie posiadają chipu BT878 i to pewno jest przyczną takiego stanu rzeczy .Chip karty tunera jest najważniejszą częścią ,odpowiedzialna za możliwości karty w trakcie zgrywania materiału video .

Zwykły tuner tv ,przy odpowiedniej konfiguracji (iście cyrkowej) poparty mocnym procesorem jest w stanie zgrywać materiał do formatu DivX w rozdzielczości 640X480 (pod warunkiem źrodła bez tzw. "interlace-u") ,karta combo (TvIn ,TVOut) niestety nie radzi sobie nawet w rozdzielczości 384X288 .

Jedyne co mogę doradzić ,a właściwie zaproponowac eksperyment to :
1. Zmienić rozdzielczość zgrywanego materiału na 320X240
2. Nagrywać bez kompresji do DivX ,pożniej po zgraniu sekwencji skompresować plik .
jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post