Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.07.2008, 14:35   #6
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Samsung 160GB (SP1654N) - dwa takie dyski pracowały u mnie w RAID przez 3 lata ***8211; sprzedane ***8211; pracują u znajomych do dziś.

Bardzo ciekawa z racji na osiągi oraz cichą pracę seria ***8211; oczywiście uwzględniając datę jej wypuszczenia.
W kilku sklepach jeszcze niedawno widziałem te dyski.
Ten sam Samsung 80GB jest jeszcze do zdobycia w Komputroniku (wysprzedaż 96zł) - nie wiem jednak jak wygląda stan techniczny sprzedawanych w ten sposób dysków w tej firmie.

Jeśli chodzi o inne firmy.
Słynne 80-tki WD ***8211; niestety sporo klientów się na nich zawiodło. W 90% przypadków z własnego podwórka te dyski padały w podobny sposób - silnik, głowice ***8211; ***8222;typowe chrupanie w kóleczko***8221;.
Hitachi (IBM) - nie miałem kontaktu z tą firmą od nie mniej słynnych 40GB dysków Made In Hangary (co do których ja akurat nie miałem żadnych zastrzeżeń).
Maxtor - jak zawsze ***8230; piekielnie głośne z rożnymi cyrkowymi odgłosami podczas startu (nawet w najnowszych seriach), potrafiące się zagrzać.

Gdybym to ja miał dokonać wyboru.

Kupiłbym coś sprawnego taniego nawet z drugiej ręki od 80GB -120GB - Samsung, Seagate.
Ceny modeli pojemniejszych , nawet jeśli dyski te gdzieś w sklepach się znajdą będą nieadekwatne do pojemności i wydajności.
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post