OPTYMALIZACJA :: Jak to najefektywniej rozegrać...
Witam Forumowiczów,
Temat jest następujący - mam sporo materiału na kasetach VHS, płytach VCD, etc który chciałbym pociąć, powybierać i "raz a dobrze" zarchiwizować na płytach DVD.
I tu mam pytanie do Was w sprawie jakości filmów - ponieważ część materiału jest bardzo stara i nieźle sfatygowana - oczywiście jest dużo niższa rozdzielczość niż DVD i spora strata jakości. Wobec tego nie ma sensu przekompresowywać go na DVD-Video z maksymalnym bitrate'm, ale też nie mam wiedzy (i czasu na ewentualne eksperymenty), żeby dobierać bitrate ręcznie tak, aby na płycie zmieściło się jak najwięcej bez straty jakości i tak już cienkiego filmu.
Kiedyś pewien znajomy robił konwersję swoich kaset audio na mp3 i pokazywał mi program, który robi analizę wejściowego pliku WAV i tak dobiera kompresję, żeby nie przycinać jakości ale i nie przedobrzyć i nie tracić miejsca na oversampling.
Czy w dziedzinie kompresji video macie do zaproponowania jakieś rozwiązanie które umożliwi podobną optymalizację i nagranie więcej godzin na płycie?
Zaznaczam, że nie chodzi mi o oszczędności na płytkach DVD, bardziej o zaproponowanie metody na zbudowanie rodzinnego archiwum na 3-4 płytach a nie na dwudziestu...
Pozdrawiam
bartur
|