Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.08.2008, 21:17   #731
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Stanley Podgląd Wiadomości
Witam

Zdaje mi sie, ze to odpowiedni temat, wiec tutaj zapytam. Co sadzicie o zestawie, ktory zamieszczam ponizej? Co byscie zmienili? Od razu mowie, ze plyta glowna, wentylator na czuja byl brany, bo sie nie znam na tym... A myszka i klawka orientacyjnie cenowo. Obudowy drozszej rowniez nie potrzebuje. Interesuje mnie komputer do ok 2500-2800zl ze sklepu www.kg.com.pl lub proline.pl. Dlaczego? Bo blisko. Z gory dziekuje za wszelkie rady.

Pozdrawiam

Stanley
W mojej ocenie to nie jest zbyt dobry zestaw. Poza tym niektóre części są jednak drogie, więc pomyślałbym o zamówieniu ich gdzie indziej (np. Apollo).

Kilka komentarzy:

Procesor - za 410-430 złotych możesz mieć E8400, trochę jednak szybszy co może się przydać w grach (i przyda). Wersję OEM można kupić za ok. 360 (choć trzeba poszukać).

Wentylator - nie znam tego, który wybrałeś, ale polecany jest Pentragram Karakorum. Wydajny i w odpowiednich ustawieniach niesłyszalny.

Płyta główna - nie znam jej, ale na tym elemencie bym nie oszczędzał. 100 złotych to za mało jak na sensowną płytę. Sprawdź np. serię Asus P5Q. Wersja podstawowa czy nawet PRO nie kosztują dużo więcej a mają kilka naprawdę ciekawych funkcji.

Dysk - dobry, ale ja poleciłbym Samsunga z serii SpinPoint F1 (z talerzami po 320GB). Większa pojemność (640GB) i niższa cena (znajdziesz za ok. 200 zł).

Karta graficzna - niestety fatalny wybór. Za 10-20 złotych więcej znajdziesz Ati 4850, którą od tej wybranej przez ciebie dzieli przepaść (oczywiście na korzyść)

Napęd - rzecz gustu, ale wszyscy polecają Pioneera 215 (BK jeśli chcesz czarny)

Monitor - również subiektywna sprawa, ale 17'' to zdecydowanie za mało. Za 600 złotych znajdzie się nawet 22'', natomiast spokojnie można kupić niezła 19'' albo 20''.

Myszka - taka sobie, miałem taką i niezbyt dobrze mi się jej używało. Podejrzewam, że za taką cenę można znaleźć coś lepszego.

Klawiatura - również nie znam. Od siebie mogę polecić Microsoft Curve 2000, którą można dostać za 40-50 złotych.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post