Dyskusja: Gwarancja LG
Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.08.2008, 20:06   #20
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
@Andrzej - mam na co dzien stycznosc z gwarancjami - roznymi, LG, Samsung, Apple, Sony, itepe.
Kupuje dowolny sprzet - otrzymuje do wyboru gwarancje albo rekojmie. Teoria mowi, ze producent przez 6 lat od daty wyprodukowania ostatniego ogemplarza powinien dysponowac czesciami serwisowymi. W praktyce ten okres wynosi ponizej 1 roku.
Wiec producenci i dystrybutorzy, aby nie zawalac sobie magazymow, wymyslili (LG bylo pierwsze) "naprawe przez wymiane". Bo taniej i szybciej jest wymienic sprzet na nowy, niz go naprawiac.
Dotyczy to zarowno gwarancji jak i rekojmii.
Natomiast nie otrzymujesz nowej pelnoprawnej gwarancji - albowiem:
tu przyklad:
-kupuje sprzet z gwarancja na 24 miesiace, po 18 miesiacach psuje sie, gwarant wymienia mi na nowy sprawny, bo moj model nie jest juz produkowany, (tu wg, was otrzymuje nowa 24 miesieczna gwarancje - tak?) OK!
Po 18 miesiacach sprzt psuje sie ponownie, a nie jest juz produkowany, bo....., wiec otrzymuje nowy sprawny sprzet z nowa 24 miesieczna gwarancja
Ale jaja! No pomyslcie przez chwile - trzoszke, naprawde niewiele - czy takie rozwiazanie jest mozliwe?
Tak na zdrowy rozum - nie musi byc na logike.
Przepisy prawa nie zawsze są zgodne z logiką.

Mówimy (mam nadzieję) o niezgodności towaru z umową. Twój przykład nie ma do tego odniesienia. Gwarancja jest dowolnym dokumentem i jej zapisy mogą być dowolne.

Cytat:
Rekojmia

I to o to w tym wszystkim chodzi.
Rękojmii już nie ma. Przynajmniej nie w takiej postaci i dotyczy już tylko firm. Przy osobach prywatnych jest ustawa konsumencka i niezgodność towaru z umową. Przy wymianie towaru czas 2-letni biegnie od początku.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post