Moim zdaniem vista jest dobra, choć oczywiście nie idealna. Po pół roku użytkowania stwierdzam że ma więcej zalet niż wad
Co do niedopracowania - na szczeście SP1 to poprawił i na razie wszystko mi działa.
Czy przereklamowana - nie wiem. Nie widziałem reklamy Visty. Ale na pewno ma dużo nowych funkcji - SuperFetch, Readyboost, wbudowana obsługa BT i WiFi, zarządzanie energią, pulpit Aero (ze Switcherem bardzo wygodny i efektowny). priorytety I/O [np defragmentowanie w tle to super sprawa], dowiązania symboliczne, lepsze zarządzanie pamięcią, lepszy firewall (wlasciwie dodatkowy nie jest potrzeby), starowniki AHCI (do chipsetów ICH9/10 bez RAID oficjalnych AHCI pod XP po prostu nie ma!) itp.
Największą wadą tego systemu jest moim zdaniem jej rozmiar i ilość syfów które się z nią instaluja (np sidebar). 10GB to mocna przesada. Nawet po vLite zajmuje ok 5GB (ale to już da się przeżyć) bo dyski są duże i tanie, a wycięte syfy nie przeszkadzają

.
Jedno jest pewne: Jak ktoś ma nowy komputer, dwa rdzenie i 2GB RAMu i kartę DX10 to Vista jest lepsza od XP. Chyba że tylko giercuje (i tylko w DX9). I sterowniki - ostatnio są lepiej dopracowane pod Vistą (np GeForce PhysX powerpack).
Poza tym opór jest bezcelowy - dużo komputerów sprzedawanych jest z 4GB RAMu i Vista x64 to jedyne legalne i tanie windowsowe wyjście.
Gdy standardem stanie się 8GB o windows XP wszyscy szybko zapomną. Chyba że pojawi się nieoficjalna łatka PAE, ale jakoś się na to nie zanosi.