Cytat:
Napisany przez sobrus
33MB/s to przyzwoity wynik na USB. Pendrive bardzo często wyciągają 25MB/s
|
i wlasnie dlatego zmartwil mnie tak niski transfer i postanowilem wstapic na forum po opinie
Cytat:
Napisany przez sobrus
Prądy na lapku niskie być nie mogą bo USB musi mieć 5V inaczej działać nie będzie (choć oczywiście jakieś oszczędzanie energii może tu coś psuć).Przede wszystkim sprawdz czy USB pracuje w trybie HiSpeed (chociaż podejrzewam że tak).
|
Tak, jest tryb hi-speed oczywiscie. Z pradem moze byc problem bo jesli laptop zamiast dawac 5V i 500mA da 5V i 400mA to wydajnosc spadnie na bank. Niestety nie znam bezinwazyjnej metody pomiaru wydajnosci pradowej zlacza USB wiec pozostanie mi zyc z ta predkoscia ktora jest
Cytat:
Napisany przez sobrus
Sprawdź tez czy masz zainstalowane najnowsze sterowniki do chipsetu laptopa.
|
masz na mysli bios czy sterowniki do chipsetu w samym windowsie? jesli to drugie to wszelkie urzadzenia dotyczace magistrali USB, ktore znalazlem w Menedzerze urzadzen, maja aktualne sterowniki(sprawdzone online by vista)
Cytat:
Napisany przez sobrus
60MB/s nie da się uzyskać na USB ze względu na jego średnio udaną budowę - to wielkość teoretyczna. Aby mieć szybkie transfery należy używać łącza FireWire  . Niektóre kieszenie mają możliwość łączenia i USB i FW. Karta FW to wydatek rzędu 15zł.
|
wiadomo ze 60 to tylko teoria ale otrzymujac 14 w praktyce uznalem ze zbyt duza jest ta rozbieznosc.
Firewire-raczej odpada bo w laptoku nie mam takiego zlacza(a to glownie z lapa chce archiwizowac dane), ale wiem ze przy zakupie kolejnego bede zwracal uwage na to aby firewire bylo na pokladzie