Co do tego mas***322;a - ot***243;***380; w***322;a***347;nie nie ma definicji mas***322;a, tzn jaka***347; tam by***322;a za starych czas***243;w. W nowej rzeczywisto***347;ci ona ju***380; nie obowi***261;zuje producent***243;w i dlatego robi***261;, jak robi***261;. Nie podaj***261; nawet sk***322;adu tego mas***322;a, tylko tyle ***380;e ma np 82***37; t***322;uszczu.
Podobne historie s***261; w w***281;dlinami. Kiedy***347; kie***322;basa ***347;l***261;ska to by***322;a ***347;l***261;ska, a teraz tylko nazwa pozosta***322;a a ka***380;dy mo***380;e sobie tak nazwa***263; dowolny syf i nikt si***281; nie przyczepi.
Kiedy***347; obowi***261;zywa***322;y standardy i receptury na wiele produkt***243;w spo***380;ywczych. S***322;ucha***322;em jaki***347; czas temu dyskusji w TV na ten temat o potrzebie przywr***243;cenia tych definicji i standard***243;w, ***380;eby jako***347; ukr***243;ci***263; swawol***281; producent***243;w.
Jak to u nas - gadanie, gadanie....a nikt za to si***281; nie bierze.
PS andrzejj9 - ot***243;***380; w***322;a***347;nie wyroby mas***322;opodobne rzadko nazwane s***261; inaczej ani***380;eli mas***322;o, czasami jest to jaki***347; masmix albo np jagr (ten ma podane z czego jest).
__________________
Pozdr./Grzeniu
Ostatnio zmieniany przez grzeniu : 11.09.2008 o godz. 14:51
|