Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.09.2008, 21:14   #1821
Techance
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.09.2008
Techance w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Pomożcie przy kupnie NAPRAWDĘ dobrej nagrywarki do ~100zł (+ inne). Na Ultra ATA.

Witam. Jestem tu nowy Mam pytanko odnośnie naprawdę godnego modelu do kupna - co wybrać? Kolega doradził Pioneer 115. Wyszedł nowy 116 - czy warto? Niektórzy piszą że nie. Z tego, co piszecie po forum i testujecie nagrywarki widzę, że jestem niezaawansowanym użytkownikiem tego napędu w kompie. Proszę o doradzenie najlepszego napędu, jak cena niewiele przekroczy 100, to się nic nie stanie. Nie na SATA, tylko właśnie na to starsze połączenie.
FW nigdy nie updejtowałem, bo (nie wiem, czy słusznie) boję się, że można napęd uszkodzić... Nie wiem, czy mit, czy nie. Słyszałem, że tak się może stać podczas updeate'u, gdy braknie prądu i komp zdechnie. Jak jest naprawdę?
Wracając do pytania, proszę znawców o opinie na temat najlepszych nagrywarek z tych tańszych, którą wybrać, oczywiście jako nową. W razie czego Allegro, więc nie ma problemu. Nagrywam nie nałogowo, ale raczej dużo. Bardzo sobie cenię rzeczy z dysku, które archiwizuję. Teraz będę miał do nagrania niewiele, około 100 Gb.
Zależy mi na tym, aby płytki nie padły. Niestety, do tej pory nie okazywałem tego przy zakupie płyt. Od dziś się to zmieni Mea Maksima Cupla Dlatego poza nagrywarką, chcę zapytać, które płyty są godne do kupna, aby potem nie żałować? Do tej pory były to TDK DVD+R 1-16x 4.7 Gb DATA/VIDEO. Za czasów CD (czasem jeszcze coś nagram) były to Datex, Esperanza, Crystal, D-Vision głównie.

Chciałem jeszcze spytać o jedną rzecz. Najpierw jednak opiszę, o co chodzi. Od niedawna mam niewielkie problemy z swoją obecną nagrywarką NEC DVD RW ND-4550A. Podczas nagrywania na Nero spada do zera bufor odczytu. Bufor nagrywarki trzyma się ~ 97% i jak spadnie bufor odczytu, to bufor nagrywarki nagle skacze do ~ 7%, potem wszystko wraca do normy. Czyli 98% bufor nagrywarki oraz 100% bufor odczytu. Po chwili znów leci bufor odczytu w dół. Podczas nagrywania wyłączam zupełnie wszystko, nawet gg, aby niepotrzebne aplikacje nie brały procka, dysku czy pamięci. Problem pojawił się niedawno, taśma w kompie, na której jest podpięte dysk/napęd jest sprawna. Druga, która leży luzem, już coś szwankuje. Możliwe, żeby coś taśma jednak była nie tak? Komp mam zabytkowy. Jest to Athlon XP+ 2000, 1 Gb jakichś DDRów, około 300 Mhz, nie więcej, dysk 120 Gb Segate Barracuda 8mb cashe'u i grafikę aż 8 Mb Savage4, żeby tylko komp chodził, bo i tak na nim nie gram. Mojego GeForce 440 Mx trafił szlag. Grafika może poczekać, lecz nagrywarka jest urządzeniem, które musi mi dawać 100% pewności, że działa ok. Jeszcze jest taki myk, że nagrane ostatnio płyty raz widzi do odtworzenia, raz nie. Przy próbie skopiowania jednej z nich wyskoczył mi wczoraj owiany czarną sławą CRC. Także przy okazji chciałem zapytać, czy macie pomysł, co to może być? Może wystarczy ją najzwyczajniej przelecieć płytą czyszczącą? Nie sądzę jednak
Pozdro i proszę o pomoc głównie w wyborze napędu, a jak ktoś będzie na tyle dobry, to opinie n/t update fw, oraz pomysł, co może szwankować w mojej obecnej nagrywarce, która jako druga będzie służyła jako cd rom. O płyty dbam, nie są usyfione. Przechowywane są w sprzyjających warunkach, żadna nie jest bez opakowania Pozdro dla forumowiczów
Techance jest offline