Cytat:
januszp napisa***322;(a)
Widzę że trochę sie trochę źle zrozumieliśmy .
Nie mam nic przeciwko rezygnacji z wstawek ,tylko jestem przeciw powtórnej rekompresji ,zmniejszaniu bitrate oraz zmniejszaniu rozdzielczości filmu . Te zabiegi powodują iż za bądź co bądź spore pieniądze (nagrywarka+płyta DVD-R)cofamy się do tego co oferuje nam DivX czy VCD . Dodatki ,zbędne napisy ,reportarze - ich likwidacja w 90% tytułów nie wystarczy aby pominąć rekompresję .
jaro
|
robienie DVD z Divx to oczywiście nie jest najlepsze wyjście ale jak narazie nie ma DVD z Władcą Pierścieni 2 więc skorzystałem z dobrej jakości Divxa i jestem bardzo zadowolony. podniosłem bitrate i rozdzielczość a mimo to obraz wygląda równie dobrze jak w pliku źródłowym. mając do dyspozycji krążek DVD oczywiście wybiorę mpeg2 a nie Divx.
Może ze wzglądu na porę niezrozumiałem tutaj czegoś ?:
"CobraVerde" : stworzyłes płytę DVD-Video z trzech plików DivX ,które posiadały framerate rzędu 23.9 ? W innym miejscu piszesz : "jako materiał źródłowy posłużył ponad 2 Gb plik Divx (dvd rip 640 x 272) z dźwiękiem AC3."
no chyba naprawdę jesteś zmęczony skoro nie pojąłeś tej zawiłości

wyjaśniam - miałem film w trzech kawałwkach po 700 mb i żeby go poddać obróbce połaczyłem je w jeden plik o wadze 2 Gb.
Jednak jeśli czytam iż ktos z DivX-ów tworzy szumnie nazwane DVD -Video (a takie sytuacje są coraz częstsze) to bierze mnie chyba uzasadniona złość ?
mylisz pojęcia - DVD Video nie jest standardem zapisu jedynie wysokiej jakości obrazu, obejmuje też materiały niskiej jakości np. 352 x 288, Bitrate 1800 kbps. więc jak ktoś chce to może sobie używać tego terminu na filmy skonwertowane z Divx a malkontenci nie powinni się złościć
Jeśli do tego dodać jakis super sposób na konwersję bezstratną z 23kl/s do 25kl/s to zdaje mi się że że coś jest nie tak.
chyba coś ci się pokręciło - co ma w tym przypadku framerate wspólnego z jakością ? przepraszam a co by się miało tracić podczas takiej konwersji ? klatki czy sekundy ? chyba nie bardzo wiesz o czym mówisz

podczas takiej konwersji nie jest poddawany obróbce obraz tylko ilość wyświetlanych klatek w 1 sekundzie - jako fachowiec powinieneś to wiedzieć

a zrobiłem to bo 23,9 fps nie jest standardową wielkością a nasze telewizory najlepiej sobie radzą z 25 fps (PAL).
Doprawdy trudno to trochę pojąc
.No chyba nie myślisz że jeśli przkonwertujesz DivX-a o kilka rozdzielczości w górę to jakość pliku ulegnie polepszeniu ?
nie nie myślałem tak

a zmiana rodzielczości to nie konwersja tylko zabieg kosmetyczny. zrobiłem to delikatnie - sam obraz wydłużyłem o 120/2 pix. i poszerzyłem o 54/2 pix - do tego doszedł letterbox 125x2 pix i dzięki temu mam standardowe 720x576 i wygląda to dobrze i naturalnie na panoramiczym TV. bitrate ustawiłem pomiędzy 1000 a 3500 (źródłowe Divxa 1200) i ku mojemu zdziwieniu i zadowoleniu obraz jest ostry, bez pikselozy i innych zniekształeceń.
to zapewne zasługa CCE (8 godz. mielenia) i być może nowego kodeka Huffyuv, który daje podobno świetne efekty podczas obróbki plików AVI.