Dyskusja: Lornetka
Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.09.2008, 13:31   #11
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez romanesco Podgląd Wiadomości
No i najważniejsze: deklarowane powiększenie 10X. To znaczy, że oglądany obiekt odległy o kilometr, wydaje się jakby był odległy o 100 m. Popatrzyłem i... nie odniosłem takiego wrażenia Kurcze... nie wiem ale wydawało mi się, że zbliżenie jest znacznie mniejsze. Czyżby jakiś feler No i w sumie nie kupiłem.
A jak Ty @jou ją oceniasz. Czy masz podobne odczucia
To wynika ze specyfiki widzenia
Oko ludzkie ma wiekszy kat widzenia, niz lornetka (ok.45*).
W lornetce widzisz wycinek obrazu i nie masz porownania do otoczenia, oko automatycznie porownuje przedmiot do otoczenia - stad wrazenie, ze lornetka ma mniejsze powiekszenie.
(Idealna ilustracja tego faktu jest obserwacja ksiezyca, nisko nad horyzontem jest wielki i zajmuje duza powierzchnie , w zenicie jest maly, niewielki ale srednica katowa jest IDENTYCZNA - jest to rzecz nie do wyjasnienia przez nauke, dlaczego tak jest)
To wrazenie zanika prz naprawde duzych powiekszeniach, gdzie nie mozna porownac obiektu z otoczeniem i oko jest "zdezorientowane" powiekszeniem
To normalne.

Bardzo dobre sa ukrainskie lornetki pryzmatyczne 10x50, lub lunetkowe (te male) 8x20.
Ale naj, naj sa zoomy 4-8x50, lub 10-30x60 tylko sa drogie. (dla mnie optymalna by byla 8-16x60)
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post