Cytat:
Napisany przez msi
Widzę że znasz się na rzeczy... Powiedz mi wszak 9800 GTX+ czy HD 4850? bez niuansów typu top czy toxic.
Z góry dzięki 
|
Karty z tego, co czytałem, są dość podobne wydajnościowo (z lekką chyba przewagą na korzyść Ati). Dla mnie różnice są takie:
- wielkość - na korzyść Ati (wyraźnie mniejsza, nowsze karty NVidii to naprawdę ogromne konstrukcje - niżej wrzucę kilka zdjęć)
- głośność - w zależności od tego, jaki model kupisz, ale generalnie nowsze karty NVidii są głośniejsze
- temperatura - Ati bardziej się grzeje
- sterowniki i dodatkowe możliwości - NVidia ma PhysX, Ati teoretycznie ma Havoc'a, ale na razie z tym krucho. Daje to dodatkową obsługę fizyki w grach. NVidia wypuściła już sporo dem z obsługą, w tym nawet demo jednej gry, podobno całkiem nieźle to w niej wygląda. Jeśli chodzi o zastosowanie w grach na razie jest krucho (bodajże tylko Unreal Tournament III to obsługuje i to tylko na jednej mapie). Trudno powiedzieć, jak będzie dalej.
Druga rzecz to wykorzystywanie grafiki do obliczeń typowo procesorowych. W NVidii nazywa się to CUDA, w Ati teraz nie pamiętam. Zasada działania jest podobna - chodzi o to, aby nieporównywalnie większą moc obliczeniową karty graficznej (w porównaniu do procesora) zaprząc także do innych obliczeń poza typowo graficznymi. Możliwości są podobne, wszystko zależy od późniejszych steorwników i wsparcia programowego. Póki co jednak NVidia wydaje się mieć większe poparcie producentów oprogramowania.
Generalnie jako, że dwa ostatnie to kwestia przyszłości i trudno teraz rozstrzącać, zdecydowałbym:
- jeśli chcę coś małego i cichego to Ati, ale koniecznie z chłodzeniem niereferencyjnym.
- jeśli masz długą obudowę (karty NVidii wymagają naprawdę dużo miejsca pomiędzy tylną ścianą obudowy a napędami) i do tego raczej średnio wentylowaną to GeForce, te karty mniej się grzeją
- jeśli zależy ci mimo wszystko na trochę lepszej na ten moment (ale bez przesady) kombatybilności ze wszystkim to NVidia.
----
EDIT
Obiecane zdjęcia:

A tak generalnie biorąc pod uwagę podobieństwo tych kart to jeżeli nic z powyższego tak naprawdę nie ma dla ciebie znaczenia, to popatrz na cenę i wyposażenie pudełka (czasami dodaje się jakieś programy, gry, czy jak w przypadku Sapphire 4850 pendrive (2GB).