Cytat:
Napisany przez Reetou
A tam, wyczerpany...
[...] Zdarzyło mi się kilka razy kalibrować sprzęt AV. Ale najczęściej po tej kalibracji zmieniałem jeszcze to, czy tamto, żeby obraz najbardziej mi "podchodził" - ostatecznie to ja będę go oglądał i mi ma pasować. Czy kolory są wtedy naturalne? Dla mnie tak.
|
Wyczerpany, jeśli chodzi o dyskusję ze Smartkiem

No Rituś, z Tobą to też widzę są problemy. A podobno (bez urazy) tylko krowa nie zmienia poglądów. To po co kalibrowałeś, skoro później i tak zmieniałeś, po swojemu
W kalibracji nie chodzi przecież o to, jak Tobie się podoba, tylko po to aby było jak najbardziej optymalnie i prawdziwie. Ty możesz mieć inne odczucia ale po to są wzorce przecież.
Ja skalibrowałem u siebie i nic nie zmieniam, bo inaczej kalibracja nie miałaby sensu.
Żeby Cię przekonać, choć nie wiem czy mi się to uda, podam przykład dźwiękowy. Chodzi o sygnał testowy stereo. Mamy bazę oraz lewy i prawy kanał. Głos wokalisty powinien dobiegać ze środka. Należy tak ustawić zrównoważenie (balans) obydwu kanałów, aby tak właśnie było. Możesz ustawić inaczej, bo akurat tak się Tobie podoba. Tylko że wtedy będzie to niezgodne z zamierzeniem realizatora dźwięku w studio podczas nagrania. I o to chodzi w kalibracji - aby określone parametry były zgodne z zamierzeniem. Podobnie z obrazem. Kolory powinny być zgodne z naturalnymi, tak jak widzi to kamera. I to na tyle.