Dopiszę się tutaj, żeby nie zakładać nowego tematu.
Około 2 miesięcy temu (niecałe) kupiłem sobie na Allegro odtwarzacz Blu-Ray
Pioneer BDC-202BK. Dopiero składałem komputer i nie miałem jeszcze na czym odtworzyć takiej płytki, poza tym żadnej nie miałem, więc napęd czekał na swój czas
Dzisiaj taki nadszedł, bo przyszła mi zamówiona płytka Blu-ray z Wielkiej Brytanii. Region Free więc ten potencjalny problem powinien odpaść od razu. W każdym razie inny jest z tym, że płyta nie jest przez napęd odczytywana - nie pojawia się żadna ikonka, nie da się w ogóle przejrzeć zawartości. Przy próbie otwarcia pojawia się komunikat (nie pamiętam teraz dokładnie treści, ale mogę sprawdzić), że płyta może nie być odczytywana przez napęd. Programy do odtwarzania filmów nie widzą w ogóle płyty.
Teraz pytanie - co może być przyczyną i czy może być tak, że napęd jest po prostu skopany. Co prawda od razu po zakupie dokładnie go przetestowałem, ale na tym, co mogłem czyli płytkach DVD/CD i na nich działa bardzo dobrze. Blu-ray mam dopiero teraz i wygląda na to, że może być problem.
Zastanawiam się, czy to kwestia napędu, płyty czy może czegoś jeszcze (sterowniki? Oprogramowanie?). Nie mam niestety drugiej płyty Blu-ray, żeby sprawdzić na niej, ale postaram się na weekend jeszcze jakąś zdobyć (nie są tanie, więc nie chcę kupować byle czego, żeby tylko mieć..).
Gorzej, że nagrywarkę kupiłem 'promocyjnie' na Allegro (jako nową, ale nie ze sklepu) i teraz po prawie dwóch miesiącach trochę głupio byłoby napisać, że dopiero teraz sprawdziłem i nie działa..