Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.01.2003, 01:00   #27
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
przecież napisałem że że film który konwertowałem miał framerate 23,97 fps (tzw. NTSC Film). i można go przekonwertować bezstratnie na PAL - jest to powszechnie stosowana metoda. natomiast 29,97 fps to standard wyświetlania obrazu telewizyjnego w USA i Kanadzie. wyjaśniam - filmy DVD NTSC mają zazwyczaj framerate 23,97 albo 24 fps i dlatego są nieznacznie dłuższe od ich europejskich odpowiedników. do ich poprawnego wyświetlenia na ekranie "amerykańskiego" telewizora jest używana technologia zwana Telecine albo 3:2 Pulldown. i to już jest swego rodzaju "oszustwo" bo z tego co wiem to podczas takiego procesu klatki są dokładane, bo różnica pomiędzy tymi dwoma wartościami fps jest zbyt duża. ale to dotyczy konwersji na drodze DVD - TV a ja przecież mowiłem o konwersji materiału video o różnicy niecałe 1.1 fps.
a czego dotyczy fragment który niefortunnie zacytowałeś ? konwersji sygnału telewizyjnego !!!
ciągle nie rozumiesz jednej rzeczy - flimy DVD w PAL i w NTSC mają taką samą liczbę klatek, różnią się jedynie wartością FPS ze względu na standardy wyświetlania obrazu TV. to że obraz jest wyświetlany na ekranie TV z fps 29,9 nie oznacza że źródło ma takie framerate. żeby go wyświetlić poprawnie używa się poprostu odpwiednich technologiczych sztuczek o których pisałem wcześniej.
a co do mojego przykładu czyli czasu trwania Titanica - jakbyś się trochę bardziej orientował w tematyce filmów i DVD to byś wiedział, że zawsze się podaje na pudełku czas trwania samego filmu a nie łącznego flimu i dodatków a na krążkach DVD nie ma zazwyczaj reklam.
proponuję uważniej czytać moje posty i zapoznać się bliżej z tematyką edycji video bo jak sam szczerze przyznałeś na początku "na robieniu divx'ow sie nie znam".
może wtedy dyskusja stanie się bardziej rzeczowa
pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 20.01.2003 o godz. 01:05
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post