niezgodnosc - NIGDZIE nie przeczytalem aby istnial tajemniczy format NTSC film - jak zapewne wiesz bo 'dobrze sie orientujesz' ntsc powstal z prostego powodu - amerykanska siec energrtyczna chodzi na 60Hz (stad 30fps i te 29.97fps po dolozeniu koloru) a europejska 50Hz(25fps) [bylo potrzbne do demodulacji stale i niezmienne zrodlo sygnalu o stalej czestotliwosci - siec energetyczna spelnia to z grubsza] - i stad sie biora 25, 29.97 i 30fps - natomiast SKAD SIE BIERZE 23.9fps? tu nie widze zadnego uzasadnienia fizycznego - przeciez tego nie da sie bez konwersji ogladac na zadnym sprzecie - puszczenie tego szybciej jest abstrakcja (z punktu widzenia chocby dzwieku na temat ktorego neistety sie nie wypowiedziales - a ja BARDZO chce wiedziec w ajki sposob mozna 2h dzwieku skrocic/rozciagnac o ladnych pare minut i NIE slyszec dziwacznych rzeczy w tle... dodam ze na dzwieku juz sie zdziebke znam - i to tweirdzenei jakoby film po porstu puszczalo sie szybciej troche zwalilo mnie z nog)
inna sprawa ze na 24fps kreci sie filmy - taki jest wyjsciawy framerate studia filmowego - i to na tym materiale robi sie sztuczki - wlasnie to telecine (czyli tak jak mowilem DODTANE klatek a nie puszczenie tego szybciej - bo to absurd i kosmos)
a i nie rozumiem za bardzo dlaczego dvd jest zapisywane w innym ntsc niz tasmy vhs? na dodatek gorszym (mniejszy framerate) - to tez mi jakos nie pasuje
Cytat:
ciągle nie rozumiesz jednej rzeczy - flimy DVD w PAL i w NTSC mają taką samą liczbę klatek, różnią się jedynie wartością FPS ze względu na standardy wyświetlania obrazu TV. to że obraz jest wyświetlany na ekranie TV z fps 29,9 nie oznacza że źródło ma takie framerate. żeby go wyświetlić poprawnie używa się poprostu odpwiednich technologiczych sztuczek o których pisałem wcześniej.
|
i tu sam sobie przczysz - bo z jednej strony filmy maja taka sama liczbe klatek i roznia sie czasami odtwarzania, z drugiej robi sie sztuczki i jakos to wyrownuje - cos mi tu nie gra i ty chyba wiesz co... wiec w koncu jak to jest?
1) As movies are normally shot using 24.00fps framerate and American TV system, NTSC, uses framerate of 29.97fps, movie framerates need to be changed in order to get them play smoothly on TV.
This process, where studios add additional frames to the picture in order to increase the framerate, is called telecine. Process where various video editing tools reverse this process is called inverse telecine.
czas trwania titanica - podales jako przyklad - jak sie okzauje nie ma on nic wspolnego z tym o czym pisales - bo roznica predzej przeczy temu co mowisz niz potweirdza