Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.01.2003, 19:28   #36
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
hmm kim jestem - 3 rok elektroniki na PW - specjalnosc Inzynieria Biomedyczna - i dodatkowo (z milosci) elektroakustyka (jestem muzykiem) dlatego tak sie czepiam tego dzwieku - bo o ile o video i tych bajeerach wiem tyle co z sieci to w nutkach, modulacjach, kodowaniu i innych cudenkach siedzie z milosci od paaru lat i biorac pod uwage sposob kompresji dzwieku na plycie dvd - z ego co pamietam 6 kanalow po 192kbit kazdy, forma ciagla - to nie da sie tego bez dosc brutalnej zabawy tak sobie rozciagnac- gorzej wg. mnie sie nie da tego zrobic - a o ile ludzkie oko jest latwo oszukac - to ucho jest czulsze niz najlepszy oscyloskop i podniesienie czestotliwosci (bo taki jest efekt scisniecia materialu) nawet o 2% uslyszy kazdy (ja slysze z jaka predkoscia nagrales dana plyte audio...)
z tego co wiem to na płytach z dźwiękiem 5.1 bitrate całkowite wynosi 448 kbit/s (Dolby) albo 762 (DTS)

teraz do tematu - nie wiem czy w to uwierzyles ale 23.9 -> 25 jest STRATNE - to byl moj cel - wykazac, ze lepiej bylo zostawic to tak jak bylo...
wiem że każda kompresja maetriału audio lub video jest stratna i konwersja pomiędzy formatami taka być może ale mi nie chodziło o nią tylko o zmnianę framerate video - nie ingeruje się wtedy w strumien video tylko w częstotliwość wyświetlania klatek. używa się do tego prostej aplikaji a nie encodera.

masz moze gdzies tam w tych swoich archiwach specyfikacje (dokladna a nie tylo hertze - sposob modulacji, rodzaj kompresji - dzwieku na takim np. titaniku? ac3...?) - tak AC3 to standard w DVD, szczegółów nie znam.
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post