czesc, za jakis czas (najprawdopodobniej w nowym roku kalendarzowym) zamierzam sobie zlozyc jakis komputerek. cos do filmow hd, i sporadycznego grania. oczywiscie im taniej tym lepiej, stosunek cena/jakosc jest tu dla mnie najwazniejszy. 1500 zl to mysle zdecydowanie gorna granica.
wybralem cos takiego:
1. Intel Pentium Dual Core E5200 2.5 GHz (S775) BOX
a moze lepiej jakiegos core2duo ? serii e7xx ? choc slyszalem ze ten nowy dual core w 45 nm i 2mb cachu radzic sobie b.dobrze i do tego dobrze sie kreci.
2. Asus P5Q
a moze lepiej
Gigabyte GA-EP35-DS3R albo jeszcze cos innego...P5K byla fajna, ale chyba ciezko to juz dostac. nie wiem czy oplaca sie placic za plyte ponad 400 zl.
3. OCZ 2*1GB 800 REAPER EPP PAMIĘĆ DDR2 CL4
nie wiem w sumie na co zwracac uwage... krecil nie bede napewno na poczatku, potem moze jak braknie mocy to bede kombinowal
4. GeForce 8600 GT Palit 512MB (DDR2) HDTV & DVI (PCI-E)
ot, jakies tam cienkie cos, wystarczy mi to chyba w zupelnosci zeby sobie zagrac w nieco nowsze, lecz nie najnowsze gry. wiecej jak 200 zl za grafe dac nie chce, bo mi nie potrzebna.
5. Seagate 320GB 7200rpm 16MB SATA-II Barracuda ST3320620AS
myslalem, zeby kupic dwie sztuki i zrobic z nich RAID0. czy to sie oplaca na tej klasie plyt glownych ? czy da to duzego kopa ? czy nie lepiej kupic np jakiegos samsunga 750gb ? chodzi mi zdecydowanie bardziej o wydajnosc, niz o ilosc GB. w tej chwili mam 160 i mi starcza
6. AmacroX WARRIOR 500W BOX albo moze cos takiego:
Chieftec GPS-500AB 500W
albo moze cos jeszcze innego ? mysle, ze nie ma co popadac w watomanie, 500 lub nawet 450W powinno spokojnie z zapasem wystarczyc.
oczywiscie ceny na komputroniku sa przewaznie za wysokie. ja bede kupowal w krakowie, wiec powinno byc taniej.
i co myslicie ? za uwagi WSZELAKIE bede bardzo wdzieczny.
pozdro