Nie mam żadnego specjalnego programu. Tzn mam Ulead cośtam dołączony do lapa ale uzyskiwane efekty były do kitu więc go odinstalowałem.
Używam różnych darmowych narzędzi -
zgrywam materiał przy pomocy Exsate DV Capture do DV Type 2 (z oddzielnym strumieniem audio który sobie wyciągam do WAVa)
Potem ew przycinam go VirtualDubem.
I wrzucam przez AviSyntha (+filtry) do HC Enc.
Dzwięk AC3 koduje AviDemuxem (Aften) od razu muxując z M2V do pliku MPEG.
Authoring DVD Stylerem i wypalanie ImgBurnem.
Nie robie efektów typu przejścia na razie, to moje prywatne nagrania i bajery nie są potrzebne

Za to chce zachować jak najlepszą jakość dlatego materiał DV po przefiltrowaniu leci od razu do jednego z najlepszych obecnie encoderów MPEG z matrycą AVAMAT6 i jakimiś bajerami Adaptive cośtam blablabla.
Bitrate video avg 9k max 11k - troche poza specyfikacje ale działa.
Bardzo dużo można zyskać odszumiając materiał (bardziej chrominację niz luminację, dla lepszego efektu zarówno przestrzennie jak i czasowo) i pozbawiając go wstrząsów. Jest wtedy znacznie łatwiejszy do zakodowania dla MPEGa przez co kwantyzator przez większą część materiału oscyluje w okolicach 2-3 a czasem nawet niżej [im mniej tym lepiej, coś około 4 to już bardzo dobra jakość]. Czyli praktycznie o zniekształceniach z MPEGa można zapomnieć.
Sposób na pewno mało elegancki ale efekt w porównaniu do Ulead to niebo a ziemia....
AviSyntha nie widać. Po zainstalowaniu jest niewidoczny w systemie w postaci jakiegoś dlla.
Najlepiej sprawdzić czy działa pisząc plik AVS i otwierając go w virtualdubie jak normalny film.