Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.12.2008, 12:49   #9
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Europejski rejestr pojazdów przejrzę. Może to być przydatna strona.

Zastanawiam się jednak, czy to nie trochę za daleko idzie. Generalnie nie mam powodów podejrzewać, że z samochodem jest coś nie w porządku. Po prostu jako, że nie znam sprzedającego, nie wiem (na razie) czy posiada firmę, czy sprowadza samochody prywatnie itp. to chciałbym wiedzieć, co sprawdzić, aby jeśli nie mieć pewności, to przynajmniej zminimalizować prawdopodobieństwo problemów.

Pamiętam jak kupowaliśmy samochód mamie, to sprzedawca posiadał firmę i defakto samochód był już jego, była umowa kupna sprzedaży do wglądu i tam raczej nie było wątpliwości. Ale to sytuacja ideał, która nie musi mieć miejsca. Sporo jest osób, które działają tylko jako pośrednicy i w sumie nic w tym złego, ale zastanawia mnie, co w tym momencie należy jeszcze dodatkowo sprawdzić. I jak?

Bo jednak dokładne oględziny własne (na szczęście ojciec dobrze zna się na samochodach), sprawdzanie numerów, jazda na stację obsługi, do komisariatu to może mimo wszystko sprzedającego lekko zirytować. Chociaż...

(...)
Jeśli sprzedawca/pośrednik nie ma nic do ukrycia - to nie powinien mieć pretensji - bo niby czego ma się bać ? A w dzisiejszych czasach ostrożności nigdy nie za wiele ...

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post