|
Wygląda na to, że chyba sobie z problemem poradziłem. Po długim poszukiwaniu przez "przypadek" odczytałem tzw zalecenie w programie Sisoftsandra, że mogę mieć kłopoty bo magistrala PCI chodzi za wysoko (b.luźne tłumaczenie). I faktycznie. Zresetowałem wszystkie ustawienia w Biosie tak by przyjął fabryczne ustawienia (wcześniej bawiłem sie w podkręcanie i tuning różnymi parametrami) i choć prędkości żal objawy szarpania obrazu po zrzucie z DVD minęły.
Co mnie skłoniło do sprawdzenia kompa Sisoftem? Miałem problem z zainstalowaniem darmowego antywira Kaspesky z ostatniej płyty PCWorldKomputer. Zrobiłem sobie próbę i zgrałem z płytki na twardziela plik instalacyjny dwa razy, z dwóch różnych nagrywarek mojego kompa. Potem porównałem je w TotalCommanderze opcją "porównaj wg zawartości". Okazało się, że są różnice, co było wyraźnym sygnałem, że dzieje się coś na lini czytnik-komputer. Resztę znacie. Wszystkim którzy choć trochę czasu spędzili nad mysleniem nad moim problemem dziękuję. Uważam temat za zamknięty.
P.S. Zastanawiam się ile mogę mieć teraz jakiś plików z wewnętrznymi błędami. Osoby które kręcą swoje maszynki niech potraktują mój problem ostrzegawczo. W końcu dopiero po zrzuceniu filmu zorientowałem się, że coś z komputerkiem jest nie tak.
|