Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.12.2008, 23:19   #499
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Dobra, to się tu spytam.
Potrzebuję teorii i doradztwa.
Mam aku żelowe 7Ah (jak w UPS), do tego potrzebuję ładowarki odpowiedniej. Teorie słyszałem już różne - począwszy od producentów ładowarek, że potrzeba ładowarki impulsowej o prądzie 1,5A, po opinie elektroników - że owszem, impulsowa, ale o pradzie max 50-100mA.

Mam ładowarkę 1,5A i wydaje mi się, że jednak ten prąd jest za duży...aku wytrzymuje max 2 lata, nie wiem ile ładowań (aż tak nie liczyłem).
Problem jest istotny, bo to zasilanie alarmu. Po czasie, za późno, doszedłem do wniosku, że może w sumie lepiej i taniej byłoby wykorzystać UPS-a.
W sumie to potrzebuję stałego 12V, z automatycznym doładowaniem przy spadku napięcia.

Ktoś coś doradzi?