Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.01.2003, 18:40   #2
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie wiem czy coś doradzę ale szczegółowość Twojego posta sprawia iż nie mogłem przejść obok niego obojętnie .

***8222;Najlepsze, ze te problemy z dzwiekiem zaczely sie nie tak dawno. Wczesniej wszystko dobrze chodzilo.***8221;

Jeśli do niedawna wszystko dobrze działało ,to najprawdopodobniej musiała ***8222;namieszać***8221; jakaś instalowana przez Ciebie aplikacja .
Tak więc rozpocząłbym od następujących czynności :
- sprawdzenie wersji DirectX ,czy jest ona zgodna z Twoją wersja Windows (eng. ,pol.) ***8211; spotkałem się podobnymi anomaliami w przypadku zainstalowania np. angielskiej wersji na Windows PL.
- ściągniecie z internetu i instalację wszelkich możliwych wersji sterowników oczywiście zgodnych z Twoją kartą muzyczną (OnBoard) wraz z sprawdzeniem skutków.Prawdopodobnie także do SB128 są sterowniki typu WDM oraz VXD ***8211; warto sprawdzić obydwie wersje .
- sterowniki Via 4in1 ***8211; muszą być absolutnie zainstalowane .

Wbrew pozorom nieodpowiednie sterowniki karty muzycznej w głównej mierze mogą się przyczynić nawet do ***8222;zwalniania***8221; odtwarzania plików DivX .A jeśli chodzi o deformację dźwięku to prawie w 80% są one właśnie czynnikiem głównym .

Moje pytanie to :
Jaki system Windows ?
I ewentualnie :
Czy w MójKomputer/PanelSterowania/System ***8211; znajduje się urządzenie o nazwie ***8222;SB16 Emulation***8221; ? .

Być może zmiana sterowników karty graficznej może okazać się także dobrym rozwiązaniem .Osobiście polecam Detonatory 40.72 ,jak dotychczas nie miałem z nimi kłopotów .

***8222; Otoz kiedy uruchamiam komputer po dluzszej przerwie (czyli np pierwszy raz danego dnia) przez okolo minute wentylator bardzo glosno chodzi.***8221;

Jest to niestety typowy objaw ***8222;zatracia się***8221; wentylatora .
Myślę iż nie ma on wpływy na zachowanie się Twojego komputera ,niemniej warto :
1.Zdjąć radiator z procesora
2.Odkręcić wentylator
3.Odkleić nalepkę od wentylatora
4. W malutki otwór w wentylatorze wpuścić 1-3 kropelki zwykłego oleju spożywczego .
Po tym masz 3-4 miesiące spokoju z wentylatorem .

***8222;Wczoraj ogladalem dosc dlugi film (okolo 2:40) i jakies dziesiec minut od konca obraz zaczal sie zacinac w taki sposob, ze albo szedl dzwiek albo obraz.***8221;

Cóż ,takie anomalie zdarzają się nawet na b.stabilnych konfiguracjach .
Jeśli ta sytuacja nie będzie się często powtarzać ,to radzę nie zaprzątać sobie tym głowy .

***8222;I w ogole jakimi programami mozna sprawdzic czy poszczegolne czesci komputera sa sprawne?***8221;

Trudna sprawa .
Większość programów testujących to programy raczej informacyjne (wyświetlają listę urządzeń w PC) ,jeśli chodzi o diagnostykę to nie zawsze program sygnalizujący błąd danego urządzenia stawia poprawną diagnozę .

Karta graficzna ***8211; można sprawdzić programem 3DMark ,w dodatku upewnimy się co do sterowników karty graficznej .Nieukończenie testu to z reguły albo nieodpowiednie sterowniki do grafiki albo znak że coś zlego dzieje się z naszą kartą graficzną (przegrzana ,przetaktowana itp.)

Dysk twardy.
Jeśli chodzi o fizyczn uszkodzenie dysku w 99% wykryje to program ***8222;Scandisk***8221; z opcją ***8222;dokładny***8221; .
Szybkość ***8211; transfer ,tego pomiaru dokona HDTach bądź ***8222;SiSoftSandra***8221; .

Test ***8222;DirectX***8221; (DXDiag) - a pozwoli nam sprawdzić czy wszystkie biblioteki z tej aplikacji załadowane są poprawnie .Często wersja ***8222;beta***8221; obok jakiegoś sterownika oznacza potencjalne kłopoty .

***8222; Zawsze wydawalo mi sie, ze umiem to zrobic, ale teraz zaczynam miec watpliwosci.***8221;

Zapeniam Cię iż ni ma na ziemi istoty ,która mogłaby przyjąć miano fachowca w dziedzinie PC czy też jego konfiguracji .
Są sytuacje w których najlepsi miękną .Rozwiązania problemów są często absurdalne ,a dojście do sedna to ,często przypadek bądź metoda ***8222;prób i błędów***8221; .
Tylko na takich miejscach jak forum ***8211; można mieć nadzieję iż ktoś wygrał wojnę z podobnym problemem .
Często rozwiązaniem tego samego problemu przy odmiennych konfiguracjach sprzętowych mogą być różne metody ***8211; warto sprawdzić wszystkie pomysły ,które na pewno w tym temacie jeszcze zagoszczą .jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post