Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.01.2003, 00:29   #5
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Miałem trochę czasu, więc postanowiłem potestować, co nieco napęd. Do testu użyłem dwa rodzaje płyt, tj. TDK D-View i Verbatim Pastel. I tak verby paliły się x 40 chociaż czasem prędkość ich zapisu malała pod koniec płyty do x32 lub x24. Ale to nic szok przeżyłem, gdy wziąłem TDK***8217;a, który mimo indeksu x48 nagrywa się maksymalnie x32. Dodatku, gdy zapis osiągnie koniec i przebiega finalizacja to proces ten kończy się fiaskiem lub niepowodzeniem. Verbatim zachowuje się ok. tak samo jak Platinum. Nie wiem, czym jest to spowodowane. Co do testu płyt RW to wypadł też nie do końca pozytywnie. Do testów użyłem płyt TDK CDRW 700MB, Platinum CDRW 700 i Memorex CDRW 700 (indeks 4-12) oraz Philips Megalife 74 min z indeksem zapisu x4. Płyty te testowałem głównie pod względem zapisu MR. I fakt działa, ale jedna z płyt tj. Memorex nie została wykryta przez nagrywarkę. Aby wykluczyć jakieś uszkodzenie nośnika zapisałem ją używając mojego LTR 48125W. Po dokonaniu zapisu i sprawdzeniu również w LTR, chciałem sprawdzić płytkę w LG i znowu nic, napęd zachował się tak jakby w napędzie nie było płyty, nawet nie próbował nią zakręcić. To samo było podczas zapisu zwykłych danych na tą płytę. Aby wykluczyć jakieś nadzwyczajne zdolności czytania przez Liteona płytę tą bez problemu odczytałem w DVD NEC 5700A, który nie posiada jakichś szczególnych zdolności w tej dziedzinie. Po powrocie do biosu 1.04 wszystko wróciło do normy. Wniosek nasuwa się taki, że nawet i ten najnowszy BIOS jest niedopracowany, i sprawia kłopoty. Jeśli ktoś z Was również miał już takie perturbacje po testach to prosiłbym o stosowną informację na forum. Być może nie wszystko złoto co się świeci. Pozdrawiam
Ricki jest offline   Odpowiedz cytując ten post