Owszem zmieniłem w System Configuration na RGB (na ustawieniach Component obraz zielenieje zupełnie). Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz - linie są znacznie mniej wyraźne kiedy obraz jest w proporcjach 4:3 niż 16:9.
Dziś kupiłem na bazarze z ciekawości dwa kable do ps2 - RGB za 10 złotych i s-video za 8 złotych. Przy kablu RGB jest to samo - czyli to raczej nie wina kabla (bo sprawdziłem już 3 z czego jeden bardzo dobry i droższy), a na s-video piękny obraz bez żadnych linii - i to na chyba najtańszym możliwym kablu (chiński plastik, brak filtra, zwykłe końcówki, cienkie nieekranowane kable). Niestety nie mam innego PS2 ani PSX pod ręką. Staję już na głowie bo naprawdę nie wiem co to może być.
Zastanawiam się może czy nie istnieją jakieś ustawienia w chipie które powodują te artefakty? Pamiętam, że Ripper 3 ma jakieś wewnętrzne ustawienia, tylko nie pamiętam jak do nich wejść - może to wina RGB fix? Albo jak wyłączę chipa (zapomniałem jak to się robi) to obraz pod RGB będzie normalny? Nie mam piratów więc wyłączenie mi niestraszne - najwyżej gry z NTSC będę odpalał tylko pod s-video.
|