Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.01.2003, 11:33   #1
Pagerus
.: Zapracowany :.

Data rejestracji: 23.01.2003
Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Unhappy Problemy z kartami graficznymi - Gainward 600 i Radeon 9000

Witam! Mam dość nietypowy problem. Po pewnym okresie używania karty Voodoo 3 2000 postanowiłem w końcu wymienić kartę graficzną. Ponieważ Voodoo już nie produkujż - postanowiłem zakupić produkt oparty na chipsecie, któregoś z obecnych potentatów. Miałem do wyboru kartę na chipsecie NVIDIA lub ATI. Zdecydowałem się na zakup karty Gainward 600 (która ponoć możliwościami odpowiada kartom GeForce 4 MX 440). Po powrocie do domu i zamontowaniu karty do komputera pojawił się problem. Mimo dobrze osadzonej w slocie karty - mój nowy Gainward nie działał. Na ekranie widniał napis "No signal input". Pomyślałem, że być może coś źle jest podłączone. Po wyłączeniu komputera i dokładnym sprawdzeniu osadzenia karty w slocie AGP i podłączenia wszystkich kabli, włączyłem komputer. Tym razem karta zareagowała poprawnie. Po pewnym czasie wyłączyłem komputer. Kiedy następnym razem go włączyłem zdarzyło się to co za pierwszym razem - na ekranie napis "No signal input". Mimo paru prób włączania, wyłączania komputera, poprawiania osadzenia karty w slocie nic się nie zmieniło. Dopiero po ok. 15 minutach karta ponownie zareagowała poprawnie. Problem jednak w tym, że po ponownym wyłączeniu i włączeniu komputera sytuacja z brakiem reakcji ze strony karty powtarzała się. W związku z tak niestabilną pracą karty graficznej postanowiłem ją zareklamować.
Ponieważ w sklepie nie było innych egzemplarzy tej karty, zdecydowałem się za dopłatą kupić kartę opartą na chipsecie ATI - Radeona 9000. Po powrocie do domu i zamontowaniu karty do slotu AGP nie udało mi się ani razu odpalić komputera z poprawnie działającą kartą graficzną. Za każdym razem na ekranie monitora widniał napis - "No signal input" - karta nie chciała działać.
Nie mam zielonego pojęcia czym to może być spowodowane. Port AGP nie jest uszkodzony ponieważ po ponownym zamontowaniu w slocie karty Voodoo 3 - działała ona bez problemów.
Konfiguracja mojego komputera - Płyta główna - ABIT KT7E, Procesor - AMD Duron 950, 320MB SDRAM, Zasilacz - 300W
Bardzo proszę o pomoc...
Przy okazji przypominam - kabel łączący monitor z kartą graficzną jest w porządku, bo Voodoo działa na nim bezproblemowo.
Pagerus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online