Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.01.2003, 12:26   #22
Harry-Torun
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 16.01.2003
Harry-Torun zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podstawowe pytanie (do Rickiego) to - co to znaczy test? Czy masz na myśli symulację zapisu np. w Nero CD Speed, czy też faktyczne (jak w przypadku mich testów) palenie płytek? Do chwili obecnej z nowym - 1.12 - biosem wypaliłem ich kilkanaście, w tym również TDK i nie zauważyłem żadnych problemów. Podobnie było z CD-RW Memorex 12x. Oczywiście jeśli chodzi o max. prędkość zapisu, LG nie z każdym nośnikiem osiąga 40x. To fakt. Ale bardzo zbliżone rezultaty osiągałem z wszystkimi wcześniejszymi wersjami biosu. To z pewnością kwestia tzw. doboru optymalnej prędkości zapisu i moim skromnym zdaniem działa ona w LG bez zarzutu. Czasami nawet za dobrze. Jednak nie bardzo mogę uwierzyć, że nośnik mizernej jakości nawet z indeksem 48x może zostać skutecznie i trwale zapisany z prędkością 40x w JAKIEJKOLWIEK nagrywarce. Tego, że w niektórych napędach taka sztuka (zapis 40x płytki "no name" za 89gr) się udaje, w żaden sposób nie potrafię zaliczyć na plus. Odbieram to raczej jako kolejny szwindel ze strony producentów, polegający na celowym zwiękaszaniu szybkości zapisu kosztem jego jakości. Niestety w odczuciu większości użytkowników nagrywarka szybka = dobra, szybsza = lepsza, a najszybsza = najlepsza... A co z jakością i przede wszystkim trwałością zapisu? Mało kto o tym myśli. Wracając jednak do biosu 1.12 IBM. Poza wszelkimi wątpliwościami jest fakt, że wersja ta włącza obsługę trybu UDMA33 i Mount Rainier. Jest to druga poprawka podstawowej wersji 1.10 i jak przypuszczam nie ostatnia. Póki co jednak, stanowczo zaliczam się do grona zwolenników tego biosu, chociaż oczywiście szanuję odmienne zdanie innych użytkowników
Pozdrawiam.
Harry-Torun jest offline   Odpowiedz cytując ten post