Parę dni temu kupiłem monitor LCD, model Gateway fhd2400. Jest to mój pierwszy monitor lcd więc nie za bardzo się na tym znam...
Przez parę dni próbowałem sam go ustawić i skalibrować i niby jest ok ALE - no właśnie, jest jedno ale - cały czas mam wrażenie, że monitor wyświetla za mało odcieni kolorów (albo czerwony wygląda jakoś dziwnie - bo to głównie na czerwonym widać) - wygląda to mniej więcej tak jak na crt-ku podczas instalacji sterów do grafiki zmniejsza się jakość kolorów z 32bit na jakąś dużo mniejszą. Co dziwniejsze efekt jest głównie zauważalny na ikonkach, w pasku szybkiego uruchamiania itp. Ogólnie to ciężko to opisać - bo to nie jest tak, że jest za mało kolorów - na ekranie wydaje się, że kolory są ok, ale czerwony jest jakiś dziwny - i nie mogę go wyregulować żeby było ok.
Jak na razie monitor jest podłączony przez kabel VGA, a do karty przez przejściówkę DVI. Karta grafiki to GF 7900gt (ma wyjścia DVI), działam na Windows XP pro SP2.
Jest jeszcze problem tego typu, że w menedżerze urządzeń monitor jest wyświetlany jako monitor plug&play a nie jako fhd2400 - próbowałem odinstalowywać sterowniki ale nic to nie dało - poza tym można liczyć tylko na sterowniki windowsowe bo na stronie producenta nie ma ich do tego modelu.
Ustawiłem RGB na 70, 70, 82 - zgodnie z poradą z
tego forum. Jasność 0, kontrast 50, gamma 0 - za to na karcie jest ustawiona na 50% gamma.
Czy jest to wina podłączenia przez VGA i po podłączeniu przez DVI problem zniknie czy też ten monitor po prostu tak ma?