Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.01.2009, 00:20   #1
rafalkam
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 31.05.2005
rafalkam zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z kolorami w lcd

Parę dni temu kupiłem monitor LCD, model Gateway fhd2400. Jest to mój pierwszy monitor lcd więc nie za bardzo się na tym znam...

Przez parę dni próbowałem sam go ustawić i skalibrować i niby jest ok ALE - no właśnie, jest jedno ale - cały czas mam wrażenie, że monitor wyświetla za mało odcieni kolorów (albo czerwony wygląda jakoś dziwnie - bo to głównie na czerwonym widać) - wygląda to mniej więcej tak jak na crt-ku podczas instalacji sterów do grafiki zmniejsza się jakość kolorów z 32bit na jakąś dużo mniejszą. Co dziwniejsze efekt jest głównie zauważalny na ikonkach, w pasku szybkiego uruchamiania itp. Ogólnie to ciężko to opisać - bo to nie jest tak, że jest za mało kolorów - na ekranie wydaje się, że kolory są ok, ale czerwony jest jakiś dziwny - i nie mogę go wyregulować żeby było ok.

Jak na razie monitor jest podłączony przez kabel VGA, a do karty przez przejściówkę DVI. Karta grafiki to GF 7900gt (ma wyjścia DVI), działam na Windows XP pro SP2.
Jest jeszcze problem tego typu, że w menedżerze urządzeń monitor jest wyświetlany jako monitor plug&play a nie jako fhd2400 - próbowałem odinstalowywać sterowniki ale nic to nie dało - poza tym można liczyć tylko na sterowniki windowsowe bo na stronie producenta nie ma ich do tego modelu.

Ustawiłem RGB na 70, 70, 82 - zgodnie z poradą z tego forum. Jasność 0, kontrast 50, gamma 0 - za to na karcie jest ustawiona na 50% gamma.

Czy jest to wina podłączenia przez VGA i po podłączeniu przez DVI problem zniknie czy też ten monitor po prostu tak ma?

Ostatnio zmieniany przez rafalkam : 03.01.2009 o godz. 00:36
rafalkam jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online