Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.05.2001, 10:25   #12
gAzZzZoR
Kinetic

Data rejestracji: 09.04.2001
gAzZzZoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
obar (13-05-2001 00:00):
a i owszem chyba siemylisz ....
wzmianka z odczytem płyt została opatrznie zrozumiana (to była wstawka 'rozluźniająca") ale i tak to prawda... tzn prędkość odczytu zależy od prędkości obrotowej płytki zsynchronizowanej z moca lasera .. o tak może być.

a co do zapisu załużmy że mamy 2 nagrywarki w54 i w58 jedna pali x4 druga x8
czyli jedna to zapis 600 kb/sek - druga 1200 kb/sek
moc lasera różna musi być to oczywićie gazor tu się z Tobą zgodzę
ale aby to dodatkowe 600 kb nałożyć na płytkę musi sieona kręcić szybciej (logiczne tu moja analogia do odczytu w cdromach )
ot moje sprostowanie
dlatego twierdze że musi być zsynchronizowana moc lasera z prędkością obrotową płyty...
a co do kalibracji to chyba jest ta sama w obu nagrywarkach ...
pozdro 6

Gdy wgramy nowy bios, nagrywarka chyba bedzie umiała krecic płytka szybciej i odpowiednio zwiekszyc moc lasera.
Wydaje mi sie ze chyba nie bedzie dla nagrywarki problemem szybciej krecic płytka podczas nagrywania.

TZN. ze przerobiona nagrywarka sama zacznie szybciej krecic płytka podczas nagrywania, a plytka umi tak szybka obracac, bo jej silnik rozpedza ja podczas odczytu do 32x.

Poza tym jest wielce prawdopodobne ze to te same nagrywarki z innym biosem. Wystarczy porownac testy CHIPA (chociazby identyczny, wolny odczyt płyt CD-RW, korekcja i skuteczność poprawiania błędow)

Pozdrawiam. Gazor
gAzZzZoR jest offline