Dyskusja: pilot uniwersalny
Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.01.2009, 13:44   #15
romanesco
Guru

Data rejestracji: 01.08.2007
romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Przedmiotem testu jest pilot uniwersalny, zakupiony w LIDL***8217;u.
pilot uniwersalny-pilot-uniwesalny.jpg
Pilot może obsługiwać do 10 różnych urządzeń. W pudełku oprócz samego pilota, znajdziemy instrukcję obsługi oraz wykaz urządzeń, ich producentów oraz kody do tych urządzeń. Zadziwia ich ilość oraz marki urządzeń, nieraz bardzo egzotyczne. Sam pilot jest lekki, jest niewielkich rozmiarów i dobrze leży w dłoni. A oto wrażenia z testu:

Na początku postanowiłem zaprogramować pilota do sterowania telewizora firmy PHILIPS. Aby pilot działał, musi mieć wprowadzony do pamięci kod danego modelu urządzenia. W wykazie, do telewizorów PHILIPSA było kilkanaście tych kodów. Aby ułatwić sobie programowanie, postanowiłem użyć opcji automatycznego wyszukiwania kodu. Włączyłem telewizor, uruchomiłem procedurę i po kilkunastu sekundach na wyświetlaczu pilota pojawił się napis SUCCESS. W tym momencie telewizor zareagował samoczynnym przełączeniem się na inny kanał. Postanowiłem przetestować działanie przycisków i tu rozczarowanie. Nic nie działa. Sprawdziłem jaki kod wyszukał pilot. Był to kod 0025. Co ciekawe, w wykazie nie ma kodu o takim numerze. W takim przypadku postanowiłem wpisać kod ręcznie i to taki, który w wykazie był najbliższy tego wyszukanego. Kod z wykazu to 0020. Sprawdzam działanie przycisków i ... wszystko śmiga jak należy, poza jedną rzeczą. Nie chciały działać przyciski tematyczne teletekstu (czerwony, żółty, zielony, niebieski). Pozostałe działały prawidłowo. W takim przypadku wykorzystałem procedurę uczenia. Ustawiłem piloty naprzeciwko siebie i przesłałem sygnały przycisków z oryginalnego pilota do uniwersalnego. Wszystkie sygnały zostały bezproblemowo odebrane i zapamiętane. Od tej chwili wszystkie przyciski działają i sterują telewizorem poprawnie. Na koniec mała uwaga: przynajmniej w moim przypadku, funkcja automatyki nie zadziałała poprawnie albo też mam model, do którego kodu nie było w bazie pamięci pilota.

Następnie zabrałem się do programowania pilota aby obsługiwał amplituner YAMAHA. W bazie kodów było ich tylko kilka. Włączyłem automatykę i znów rozczarowanie. Okazało się bowiem, że funkcja ta działa tylko w odniesieniu do telewizorów. Do innych urządzeń trzeba kody wklepywać ręcznie. A w instrukcji ani słowa o tym nie ma. Po kilku nieudanych próbach wklepałem ostatni kod z wykazu. Zadziałało. Było trochę problemów z funkcjami, bo większość tych z oryginalnego pilota nie miało dokładnych odpowiedników w uniwersalnym. Trzeba było przetestować wszystkie przyciski i spisać sobie, co gdzie jest i pod jakim przyciskiem. Coś tam musiałem też douczyć ale również przebiegło to bezproblemowo.

Ostatnie było programowanie do sterowania odtwarzaczem CD/DVD firmy YAMAHA. Przebiegło ono podobnie jak w przypadku wcześniej opisywanych urządzeń.

Pilot posiada też funkcję MACRO, pod którą można zaprogramować sekwencję kilku poleceń. Działa to poprawnie.

Konkluzja: Za małe pieniądze otrzymujemy naprawdę dobre urządzenie, które z powodzeniem może konkurować z produktami znacznie droższymi i znanych firm. Poza małymi, drobnymi niedoskonałościami można śmiało polecić zakup tego pilota.

Ostatnio zmieniany przez romanesco : 05.01.2009 o godz. 14:44
romanesco jest offline   Odpowiedz cytując ten post