Witam
Nie ma 2 kanałowych kart SB Live!, nawet te pierwszej generacji były 4 kanałowe. Późniejsze jak wiadomo są 5.1.
Nigdy nie korzystałem z wyjścia cyfrowego tej karty, więc pisze tylko teoretycznie.
Z tego co wiem, to do Live-a ze złączem AUD_EXT (CT 4780 je ma) da się podłączyć różne moduły np.: Live Drive, które posiadają złącza cyfrowe. Jeśli znajdziemy odpowiednie piny to damy sobie pewnie radę i bez niego

.
I teraz gdy mamy amplituner, który sam zdekoduje sygnał AC3/DTS to wystarczy go wysłać w niezmienionej skompresowanej postaci na wyjście cyfrowe karty. Robi się to za pomocą tzw. trybu SPDIF Passthrough, który należy uaktywnić w programie odtwarzającym filmy. Np.: w Power DVD w konfiguracji na zakładce Audio trzeba wybrać "USE SPDIF" w konfiguracji głośników. Wtedy powinien być słyszalny dźwięk wielokanałowy. Jeśli nie przełączymy się w SPDIF Passthrough, to wyjściem będzie szedł tylko dwukanałowy sygnał PCM.
Jak już mówiłem nie testowałem tego na sobie, więc proszę nie mieć pretensji jeśli jednak nie zadziała
pozdrawiam
edit :
dodam jeszcze, że to wyjście cyfrowe na karcie w postaci wtyku mini jack, służy z założenia do podłączenia głośników Creative-a i nie powinno się przez nie podłączać amplitunera, a to ze względu na różnicę napięć i możliwość uszkodzenia sobie sprzętu (dlatego właśnie powstały te różne moduły o których wspominałem)