|
Jestem i byłem zagorzałym wielbicielem macierzy RAID0, gdyż w moim przypadku jest ona po prostu nieodzowna (bardzo częste operacje na dużych plikach).
Niska cena połączona z cicha pracą dysków oraz dużym skokiem wydajności.
Jeśli ktoś tworzy macierz tylko po to aby wykres w HDTach ładnie wyglądał lub aby system wystartował o 5s szybciej, to raczej trudno doszukać się w tym sensu.
Daleki jestem od jakichkolwiek sugestii na temat wyboru dysku ***8211; to bardzo śliski temat, dodatkowo uwarunkowany specyficznymi upodobaniami (cicha praca, wydajność pojemność, zastosowanie, konfiguracja sprzętowa itp.).
Mogę jedynie opisać swój config macierzowy, co mam nadzieję nie będzie równoznaczne z reklama ,propozycją konkretnego modelu.
Od ok.14 miesięcy w RAID0 siedzą u mnie dwa Samsungi 320GB F1 HD322HJ (pasek 16kB).
Do tej pory nie miałem z nimi żadnych problemów, co nie znaczy że dyski te są wieczne.
Przy obecnej cenie dysków prosty backup na 640-tke i schowanie jej do szuflady nie jest drogim przedsięwzięciem.
Gdybym jednak miał w przyszłości zmieniać dyski w macierzy na większe byłby to zapewne owe 640-tki Samsunga z serii F1.
Niestety, i one w zależności od daty wypuszczenia na rynek różnią się miedzy sobą (wydajność).
Posiadam ich obecnie 4szt. w moim komputerze. Działają już rok i nabrałem do nich zaufania.
Trzeba jednak sobie uzmysłowić iż większa macierz = większe problemy z ewentualnym odzyskiem danych lub backupem.
Dla mnie macierz 1TB jest na dzień dzisiejszy za duża.
Chociaż jestem osobą przykładającą duża wagę do wydajności, to w tym przypadku różnice kilku MB/s zawsze ustępują miejsca niezawodności i cichej pracy dysków.
Opinie użytkowników na temat poszczególnych modeli także nie należy traktować jak wyrocznie, chyba że mamy do czynienia z większą ich liczbą która może nam dać jako taki obraz sytuacji związanej z konkretnym modelem.
|