Cytat:
Napisany przez Patrix
Nie wiem czemu tak wyskoczyłeś z tym postem. Pisząc "jakikolwiek Windows z neta jest piracki" miałem na myśli podejście typu "hulaj dusza piekła nie ma".
|
Nie wiem, co masz na myśli "hulaj dusza piekła nie ma".
Wyskoczyłem, bo nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że Windows z internetu jest z definicji piracki.
Nie mam nośnika. I coraz więcej laptopów nie ma. Mogę sobie wtedy sam wypalić. Albo zamówić same nośniki (za zbójeckie pieniądze). A jak wpływa ściągnięcie gotowych obrazów płyt do laptopa np. po padnięciu dysku z partycją recovery i wypaleniem ich? Używam tego samego softu i tych samych kluczy, co miałem.
Legitymacji studenckiej nie mam i nie miałem z tej uczelni, w której robiłem studia podyplomowe (SPISZ na SGH). Mam tylko pisemko z uczelni o legalności softu i klucze imienne generowane przez stronę, z której ściągam.
Co do zakresu dozwolonego użytku - to jak mam zainstalować Windowsa, jak mam RAID SATA i nie mam stacji dyskietek?
Czy cdrinfo
można oskarżyć o pomocnictwo? Czy ten artykuł opisuje niedozwolone działania?
A jeżeli nawet - to narzędziami MS można zintegrować SP. A nie każdy potrafi i chce samodzielnie zintegrować i przygotować bootowalną płytkę.
Samo ściąganie z netu AFAIK nie jest nielegalne - więc to nie świadczy o piraceniu. Dopiero instalacja i używanie niezgodnie z licencją może być łamaniem licencji (łamanie prawa to jeszcze inna inszość).
Generalnie - licencje nie są jednakowe. I zazwyczaj są mniej rygorystyczne, niż panicznie przestraszeni użytkownicy sądzą. Co więcej - wiele postanowień licencji jest nieważnych (jak np. zakaz sporządzania kopii bezpieczeństwa pojawiający się czasem), gdyż są sprzeczne z polskim prawem.