Dyskusja: Legalny Windows...
Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.01.2009, 21:34   #4
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Nie wiem czemu tak wyskoczyłeś z tym postem. Pisząc "jakikolwiek Windows z neta jest piracki" miałem na myśli podejście typu "hulaj dusza piekła nie ma".
Nie wiem, co masz na myśli "hulaj dusza piekła nie ma".
Wyskoczyłem, bo nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że Windows z internetu jest z definicji piracki.

Nie mam nośnika. I coraz więcej laptopów nie ma. Mogę sobie wtedy sam wypalić. Albo zamówić same nośniki (za zbójeckie pieniądze). A jak wpływa ściągnięcie gotowych obrazów płyt do laptopa np. po padnięciu dysku z partycją recovery i wypaleniem ich? Używam tego samego softu i tych samych kluczy, co miałem.

Legitymacji studenckiej nie mam i nie miałem z tej uczelni, w której robiłem studia podyplomowe (SPISZ na SGH). Mam tylko pisemko z uczelni o legalności softu i klucze imienne generowane przez stronę, z której ściągam.

Co do zakresu dozwolonego użytku - to jak mam zainstalować Windowsa, jak mam RAID SATA i nie mam stacji dyskietek?

Czy cdrinfo można oskarżyć o pomocnictwo? Czy ten artykuł opisuje niedozwolone działania?

A jeżeli nawet - to narzędziami MS można zintegrować SP. A nie każdy potrafi i chce samodzielnie zintegrować i przygotować bootowalną płytkę.

Samo ściąganie z netu AFAIK nie jest nielegalne - więc to nie świadczy o piraceniu. Dopiero instalacja i używanie niezgodnie z licencją może być łamaniem licencji (łamanie prawa to jeszcze inna inszość).

Generalnie - licencje nie są jednakowe. I zazwyczaj są mniej rygorystyczne, niż panicznie przestraszeni użytkownicy sądzą. Co więcej - wiele postanowień licencji jest nieważnych (jak np. zakaz sporządzania kopii bezpieczeństwa pojawiający się czasem), gdyż są sprzeczne z polskim prawem.

Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 14.01.2009 o godz. 21:41
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post