Cytat:
Napisany przez Wawelski
Nie wiem, co masz na myśli "hulaj dusza piekła nie ma".
Wyskoczyłem, bo nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że Windows z internetu jest z definicji piracki.
|
Ta definicja jest statystycznie aktualna
Cytat:
Napisany przez Wawelski
Co do zakresu dozwolonego użytku - to jak mam zainstalować Windowsa, jak mam RAID SATA i nie mam stacji dyskietek?
|
Niestety wtedy trzeba sobie jakoś radzić... panowie z MS nie przewidzieli, że ktoś jest nowoczesny i nie ma urządzenia z poprzedniej epoki w kompie.
Cytat:
Napisany przez Wawelski
Czy cdrinfo można oskarżyć o pomocnictwo? Czy ten artykuł opisuje niedozwolone działania?
A jeżeli nawet - to narzędziami MS można zintegrować SP. A nie każdy potrafi i chce samodzielnie zintegrować i przygotować bootowalną płytkę.
|
Słuchaj MS zablokowało nawet projekt nieautoryzowanego przez nich programu zawierającego zbiorczo wszystkie hotfixy dostępnych na AU, jednym z powodów było pomijanie WGA...
TO działanie mówi samo za siebie, że MS nie lubi takich dłubaczy i dlatego często jest to uwzględnione w postanowieniach licencji.
O fachową opinię tzw. 'winy cdrinfo' trzebaby spytać osoby zajmującej się zawodowo prawem informatycznym. Ale znowu jest to temat problematyczny ponieważ te zabiegi są powszechnie stosowane, wszędzie opisywane i wydaje się być to 'zakazem martwym'.
Cytat:
Napisany przez Wawelski
Samo ściąganie z netu AFAIK nie jest nielegalne - więc to nie świadczy o piraceniu.
|
Jak już pisałem ściąganie systemu z innych źródeł jak kanały MS (lub innych zatwierdzonych źródeł) nie jest legalne, tak samo nie mając uprawnień do jego używania (określona licencja).
Wiele z przepisów można uznać za tzw. 'ideologiczne' (niezgodne z myślą MS ale nieegzekwowane).
Ale nie można zapominać, że można mieć sprawę w sądzie tak dla samej idei...