Cytat:
Napisany przez Patrix
@Bródka
pobieranie windowsa z p2p jak i w ogóle pirackich programów i gier nie jest legalne...
|
Nie mieszaj na raz różnych rzeczy rzeczy.
Po pierwsze primo - wcale p2p nie jest tożsame z practwem (np. większość, jak nie wszystkie, linuxów jest rozprowadzana w postaci torrentów).
Po drugie primo - ściąganie z p2p nie jest nielegalne.
Po trzecie primo - pobieranie samo w sobie nie jest złamaniem żadnego prawa (jak twierdzisz inaczej, to polecam vagla.pl). Kupowanie noża nie jest równoznaczne z zabijaniem, a spuszczanie spodni przez faceta z gwałtem (niezależnie od tego, co twierdzi podglądająca małolata, tfu, małomnientki).
Cytat:
Napisany przez Patrix
Nie możesz ściągnąć sobie z p2p windowsa bo masz COA na obudowie...
|
Bo jak nie, to co? Kupiłem swego czasu HP tc1100 bez dysku i nośników. Za to ze stickerem. Mam te praktycznie wszystki windowsy - ale nie na XP tablet edition HP oem. I jaki przepis złamałem ściągając takową instalkę z netu?
Cytat:
Napisany przez Patrix
musisz zakupić oryginalną płytę cd/dvd z systemem od MS
|
Bo co?
Masz na myśli to:
Nie można używać pożyczonego nośnika. Legalnym sposobem rozwiązania tego problemu jest zakup samego nośnika w firmie Microsoft - koszt 15***8364;. Można również próbować zakupi zestaw płyt recovery u producenta sprzętu.
Zadzwoń do MS. Ja dzwoniłem. Wyśmiali mnie. Nie sprzedają OEMów ani nośników. Kazali spadać do producenta sprzętu. A ten zaśpiewał śmieszne pieniądze. Ciągle żadnych konkretów - podaj paragrafy ustaw i/lub cytaty z licencji. Mogę używać kopii bezpieczeństwa (ściągniętych z własnego, badź cudzego dysku). Udostępnianie ani ściąganie nie jest karalne - dopiero używania MOŻE być. Zwłaszcza, że nie muszę wiedzieć, co ściągam - pliczek może się nazywać linux.iso. Dopiero po wypaleniu mogę stwierdzić co to jest i jakie ma warunki licencji. Tu tak naprawdę producenci softu sami sobie nagrabili, że w czasie instalacji dopiero pytają o zgodę - do momentu potwierdzenia mogą mi naskoczyć, bo na nic się nie zgadzałem i skąd mam wiedzieć, że coś łamię? Jak kupujesz Windowsa czy Office nawet w opakowaniu nie masz treści umowy licencyjnej - dopiero w trakcie instalacji np. dowiedziałem się, że instalując Office nie robię tego legalnie, jeżeli chcę go użyć w firmie.
Bajki Małomnientkie to bajki - nie myl ich z obowiązującym prawem.