Dyskusja: Legalny Windows...
Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.01.2009, 13:54   #13
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zetoxa Podgląd Wiadomości
Patrix, ja cie proszę, nie mieszaj już
Ja nie mieszam.
Wyciągam... łychę z waszych opinii.
Polski oddział MS do najlepszych nie należy i piszę to z doświadczenia - np. promocja ExpressUpgrade XP@Vista

-------------------------------------
Odpowiedzi na zdania jakie tu padły:

Czy statystycznie z założenia Windows ściągany z internetu można uznać za piracki ?
Odp.: Jeśli to nie beta i nie MSDNAA to raczej tak.

Czy jak mam licencję na Windows to mogę ściągnąć z internetu "gotowca" ze zintegrowanymi sterownikami np. SATA, SP3 ?
Odp.: Nie, ponieważ to i tak będzie pirat.

Czy licencja Windows pozwala mi na użytkowanie TYLKO mojego nośnika ? Czy w razie zguby nośnika mogę ściągnąć "obraz" z internetu, pożyczyć od kolegi jakąś wersję zgodną z moim COA ?
Odp.: Możesz tylko i wyłącznie korzystać z nośnika jaki otrzymałeś podczas zakupu i/lub w przypadku zagubienia płytki zamówić taki nośnik od Microsoftu, koszt takiego nośnika to ok. 100 pln.

Czy do dozwolonego użytku prywatnego nie zaliczamy gier i oprogramowania ?
Odp.: Nie.

Czy gdy mam płytę recovery mogę ściągnąć "czysty obraz" z internetu ?
Odp.: Po to się ma recovery, aby nie ściągać systemu.

Czy gdy mam partycję recovery mogę zrobić jej backup, nagrać recovery na płytę i czy gdy stracę tą partycję ta kopia jest legalna ?
Odp.: Tak.

Czy mogę pożyczać swój nośnik koledze, który też ma Windows ?

Czy modyfikowanie instalacji Windows jest legalne ? (np. nLite i programy do "odchudzania" instalacji)?
Odp.: Tak póki nie ingerujesz w podstawową funkcjonalność i kod.

Czy opisywanie " pewnych zabiegów" wymienionych w serwisach internetowych jest zgodne z myślą MS (pytanie ideologiczne) ?
Odp.: Tak, zdaje się nawet kiedyś była wzmianka w kb microsoftu o vLite lub nLite.

Czy ściąganie instalacji systemu innymi kanałami jak legalna dystrybucja z serwerów MS (np. programy BETA, MSDN AA) bądz innych autoryzowanych mirrorów jest legalne ?

Czy pobieranie windowsa z P2P jest w pełni legalne (gdy mam swój własny klucz) ?

Czy jeśli kupię laptopa z Vistą 32bit to bez problemu mogę pobrac z internetu wersje 64bit i zainstalować ją na swoim kluczu i jest to w pełni legalne (na COA nie pisze ile bit ma system) ?
Odp.: Nie. Chyba, że to Ultimate (masz wtedy 32/64bit i instalujesz co chcesz ale tylko z tego co masz)

Czy nalepka COA to absolutny dowód legalności ?

Czy firma może mieć jeden nośnik instalacyjny "na 1000" komputerów mających swoje COA ?
Odp.: Tak, ale to trochę inna licencja (volume)

W zasadzie to można było rozpisać w formie dosłownie paru pytań.
Ale jest tak jak jest aby ktoś nie myślał, że pytanie napisane inaczej będzie miało inną odpowiedź.

Tyle na ten temat, ja z w/w się zgadzam bo tak właśnie jest.

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 15.01.2009 o godz. 15:40
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post