Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.01.2003, 18:19   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
1. moim zdaniem nie jest donrym pomysłem kładzenie hdd na gąbkach. chyba nie chcesz żeby się ugotował ? proponuje nie kłaść go na tych gąbkach tylko zamontować je po bokach dysku, czyli miedzy metalem a boczną pow. hdd, to powinno wyciszyć nieco wibracje. wogóle jak chcesz spr. co wydaje takie odgłosy to odłącz na chilę hdd ! albo weź go do ręki i odpal kompa i poczekaj chwilę na te dziwne odgłosy; jak to hdd to poczujesz wibracje, nie ?

2. masz 1 hdd i 2 napędy typu cd
skoro chcesz tak bardzo korzystać z RAIDa to zrób tak:

jeżeli masz szybki hdd (ata 133) i raid też jest ata 133 (a kontroler na płycie jest ata100) to możesz podpiąć ten hdd po raida i włączyć w biosie: RAID i bootowanie z raid

ale chybalepiej będzie podpiąć na promary master pod RAID-a cd-rom

a nagrywarkę zostawić np. na sec. master

dysk wówczas zostanie na primary master
Odglosy na pewno pochodza z twardego dysku wiec jego odlaczenie nic mi nie da. Wyciagniecie go z obudowy i polozenie np na stercie ksiazek to co innego i moze faktycznie sprobuje w ten sposob. Ale z gabkami byc moze rowniez sie pojawie (faktycznie z boku tez moga pomoc).

Dysk mam ATA133 (Maxtor 60GB, 7200, ATA133) i na plycie rowniez jest taki kontroler (Gigabyte 7VRXP) i wlasnie chce go (dysk) podlaczyc pod RAID, ale nie moge w biosie ustawic na niego botowania. Moge wybrac tylko z bodajze IDE0 (czy cos takiego), CD-ROM i Floppy. A na pewno wlaczam w biosie RAID (potem przy uruchamianiu przez dluzszy czas skanuje chyba w poszukiwaniu napedu, ale w koncu nic nie znajduje). Moze sprobuje jeszcze raz zainstalowac sterowniki w Windowsie. O tym, zeby napedow pod RAID raczej nie podpinac juz slyszalem wiec raczej chcialbym podpiac tam twardy dysk. Chyba nie ma specjalnej roznicy, czy jest pod raidem czy jako Primary Master?

Najbardziej mnie zastanawia, co jeszcze musze zrobic, zeby moc ustawic botowanie z Raida. Aha, nie udalo mi sie jeszcze do tej pory wlaczyc w biosie kontrolera ATA133 (bo jest tam osobna do tego funkcja). Tzn wlaczalem juz nie raz, ale jedynym efektem bylo to, ze ponownie podczas uruchamiania sie skanowal cos przez dluzszy czas w biosie i na koniec pojawial sie komunikac, ze nie znalazl takich napedow (czy urzadzen). Poczytam jeszcze dokladniej instrukcje od plyty, ale moze wiece, co zle robie?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post