Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.01.2009, 14:43   #1
kizio
Wyrejestrowany

Data rejestracji: 10.07.2002
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
freezy kompa - o co chodzi?

Od pewnego czasu zauważyłem dość dziwne zjawisko - co jakiś czas mój komputer jakby się "zamrażał" - nie ma ruchu na ekranie, nie działa mysz, klawiatura, muzyka w głośnikach przestaje grać etc.. Pomaga tylko restart, jak zostawię tak "zamrożony" komputer to będzie sobie tak wisiał nawet całą noc. Pomyślałem że może to pamięci RAM - włączyłem test "Windows Memory Diagnostic" i po 6-7 minutach też następuje "zamrożenie". Memtest ma to samo aczkolwiek czasem po 2 minutach a czasem po 20. Temperatury (everest, procesor: coretemp i realtemp) w normie, procesor testowałem przez godzinę Orthosem (CPU only) i wszystko było w porządku (tzn. max temperatura ok. 65* - ciut dużo nie? Ale i tak freezy zdarzają się nawet jak procek ma 50*), wiem że mało ale nie miałem czasu na dłuższe testy na razie. Pamięci RAM przekładałem do różnych slotów, testowałem obie razem, na dual i single channel oraz pojedynczo - zawsze się zawiesza, raz wyskoczyło tylko 16 błędów na początku 5 Testu. Czy to możliwe że 2 kości pamięci poszły na raz? Może to coś z MOBO? Bios resetowałem do Fail-Safe i w memteście dalej tak samo.

MOBO: Foxconn Mars najnowszy bios
RAM: Crucial Ballistix 2x2GB 800Mhz CL4 (BL25664AA804) - na Fail-Safe mają 5-5-5-18, 1.8V i 533Mhz. napięcie podnosiłem o 0,2 - nic nie dało.
Procesor: C2D E8400 + boxowe chłodzenie

Błędy w Memteście:

Na tym się zawiesił WMD:

kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl
kizio jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online