Dyskusja: wifi - problem
Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.01.2009, 17:41   #16
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
dobra jestem zabieram sie do roboty bede edytować tego posta - stay tuned

Podłączamy router kabelkiem (byle nie do portu WAN - jego używać nie będziemy),odpalamy jego strone (to w sumie wiesz, ale nie chce zaczynać od środka .. )
* W Operation Mode mode zaznaczamy Bridge. Oczywiście na każdej stronie po zmianie wciskamy Apply Changes.
wifi - problem-operation.png

* Konfigurujemy Basic Wireless na tryb klienta z repeaterem

wifi - problem-basic.png

* Advanced zostawiamy raczej bez zmian (nie pamietam jak było w oryginale - tak u mnie jest teraz i działa)

wifi - problem-advanced.png

* W Security ustawiamy zabezpieczenia naszej sieci, aby AP mógł się zalogować. Ja mam WPA2, toteż ten screen jest teoretyczny

wifi - problem-wep.jpg

* Ponieważ AP podłącza sie pod router jako klient, bedzie miał przydzielony jakiś dynamiczny adres IP zgodnie z ustawieniami serwera DHCP w routerze. My tego nie chcemy bo za każdym razem adres do tej strony z ustawieniami by sie zmieniał!
Nakazujemy olać DHCP routera , wyłączyć swoje DHCP (AP jest też routerem) i ustawiamy parametry ręcznie:

wifi - problem-lan.jpg

* zakładkę WAN olewamy

* Jeżeli wszystko dobrze zrobiliśmy, po resecie router zaloguje sie jako wybrany adres i bedzie działał jako repeater

wifi - problem-stats.png

Mam nadzieje ze czegos nie pominałem.

Może sie zdarzyć ze po przełączeniu w tryb klienta+bridge router sie zresetuje i dostanie jakis adres IP zanim każemy mu olać DHCP. W takim wypadku musimy znaleźć jaki ma adres (np podejrzeć zalogowane do routera przez wifi urządzenia i przydzielone im adresy), wejsc na stronę ustawień i wyłączyć DHCP.

Ew zacząć proces konfiguracji od włączenia bridge i wyłączenia DHCP a dopiero potem brać się za ustawienia WIFI.
Ale jak wyłączymy DHCP zanim podłączymy sie pod routerowy przez wifi to też dupa będzie - lepiej imo wyszukać router.

Jak coś schrzanimy i nie możeby połączyć się z urządzeniem przez wifi możemy próbować kabelkiem. Jak i to zawiedzie to zostaje reset.

Jeżeli nie chce nam sie wklepywać recznie parametrów naszej sieci wifi , możemy użyć Site Survey, zaznaczyć siec i wcisnąć CONNECT. Nie próbowałem tego ale powinno działać.

Jakbym o czymś zapomniał krzyczcie to uzupełnie

Wiem instrukcja troche chaotyczna, ale robiłem to raz i to pół roku temu

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 30.01.2009 o godz. 18:15
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online