Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.01.2008, 01:33   #1
krzypaw
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.02.2003
krzypaw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z napędem w acer extensa 5220

Witam mam takiego laptopa jak w temacie i jest w nim dvd - rw Slimtype DVD A DS8A1P, jest zainstalowane prawidłowo, w meznadzer urządzeń nie ma wykrzykników, są aspi, próbowałem nero 6, nero 8 i zawsze pokazuje prędkość dostępną tytlko 2X, a po uruchomieniu nagrywania z taką prędkosćia pokazuje się komunikat żę zapis nie udany. Próbowałem na kilku nośnikach, benq, kodak i jakieś z tesco, miał może ktoś z was taki problem i go rozwiązał to proszę o pomoc, myślałem o nowym firmware, ale nie mogę znaleźć, dzwoniłem do serwisu ale wolał bym go nie odsyłać co mi polecili.
krzypaw jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.01.2008, 10:25   #2
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Sprawdz czy na plytach Verbatim lub Sony jest tak samo

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2008, 15:57   #3
krzypaw
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Bródka Podgląd Wiadomości
Sprawdz czy na plytach Verbatim lub Sony jest tak samo
no sprawdziłem na tdk, sony i verbatim, wszystkie plusy nagrywa do 8X czyli z max prędkością, czyli domyślam się że trzeba zrobić update firware, i tu jest problem, bo nie ma go nigdzie, napęd jest podobno liteon, ale nie liteon nie przyznaje się do wyprodukowania go na swojej stronie, na stronie acer też go nie ma. Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o podpowiedź co zrobić.
Stary 26.01.2008, 17:02   #4
Bródka
Technik Informatyk

ale 8x to maks predkosc tej nagrywarki

Stary 26.01.2008, 17:07   #5
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Dzi***347; w***322;a***347;nie odda***322;em tego lapka znajomemu bo wczoraj stawia***322;em na nim XP'ka..i i bez problemu wypali***322;em na nim jedn***261; DVD+R Maxell'a 1-16x...

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2008, 17:22   #6
krzypaw
Stały bywalec ;)

Cytat:
ale 8x to maks predkosc tej nagrywarki
Tak, miałem na myśli to, że tżeba zrobić update firmware żeby dołożyć obsługę innych nośników, bo jak na razie to palnik ten jest bardzo wybredny, a jak do tej pory wypalałem na benq i bardzo mi te płyty ładnie się wypalały, a na tym lapku nie chcą w ogóle iść, a ytrochę mi szkoda kasy na verbatimy.
Stary 26.01.2008, 17:26   #7
Bródka
Technik Informatyk

Poczytaj troche forum to przekonasz sie ze lepiej kupowac verbatimy bo to w zasadzie jedyne nosniki w dobrej jakosci i wcale nie sa drogie, a to ze nagrywarka wypali jakis nosnik nie znaczy ze za kilka miesiecy odczytasz te plyty, lepiej kupowac verbatimy zwlaszcza ze nagrywarki slim sa kiepskiej jakosci i jakosc zapisu pozostawia wiele do zyczenia

Stary 26.01.2008, 17:32   #8
krzypaw
Stały bywalec ;)

Cytat:
Poczytaj troche forum to przekonasz sie ze lepiej kupowac verbatimy bo to w zasadzie jedyne nosniki w dobrej jakosci i wcale nie sa drogie, a to ze nagrywarka wypali jakis nosnik nie znaczy ze za kilka miesiecy odczytasz te plyty, lepiej kupowac verbatimy zwlaszcza ze nagrywarki slim sa kiepskiej jakosci i jakosc zapisu pozostawia wiele do zyczenia
No na forum już troche jestem, i czytałem nie raz, ale co do płytek benq to naprawdę jestem zadowolony, (w poprzednim kompie miałem palnik właśnie benq 1620 i jak na nim paliłem te płytki to były całkiem przyzwoicie wypalone) ew. mam jeszcze kompa stacjonarnego i tam jest lg dvd-rw, to tam wszystko pójdzie, ale strasznie mnie wpienia że nagrywarka jest taka wybredna w laptopie, w ogóle deneruje mnie jak coś nie działa jak powinno, dlatego wolał bym zrobić tą nagrywarkę
Stary 26.01.2008, 17:53   #9
Bródka
Technik Informatyk

Ale tu nic nie zrobisz nowego firmware nie ma a strategia zapisu jest tak zrobiona ze plyty ktore sa nie znane lub kiepskiej jakosci beda nagrywane wolniej aby byla przyzwoita jakosc i to ze nagrywarka lubi verbatimy to nie jest wybredno***347;***263; tylko zdrowy rozsadek po co wypalac plyty ktore pozniej nie beda chcialy sie odczytac ?
I powiem ci ze nagrywarka dziala tak jak dzialala tylko teraz masz plyty benq z innej serii

Stary 07.02.2008, 13:00   #10
krzypaw
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez krzypaw Podgląd Wiadomości
Witam mam takiego laptopa jak w temacie i jest w nim dvd - rw Slimtype DVD A DS8A1P, jest zainstalowane prawidłowo, w meznadzer urządzeń nie ma wykrzykników, są aspi, próbowałem nero 6, nero 8 i zawsze pokazuje prędkość dostępną tytlko 2X, a po uruchomieniu nagrywania z taką prędkosćia pokazuje się komunikat żę zapis nie udany. Próbowałem na kilku nośnikach, benq, kodak i jakieś z tesco, miał może ktoś z was taki problem i go rozwiązał to proszę o pomoc, myślałem o nowym firmware, ale nie mogę znaleźć, dzwoniłem do serwisu ale wolał bym go nie odsyłać co mi polecili.
No wiem że teraz jest to problem z biosem, ale czy nie dało by się na przykład zgrać biosa z tej nagrywarki, wyedytować go np. tym programem MediaCodeSpeedEdit 1.1.0.14 i potem znowu go wgrać?? Bo nowego biosa to chyba nigdzie nie ma.
Stary 29.04.2008, 09:33   #11
krzypaw
Stały bywalec ;)

Mam pytanie do do***347;wiadczonych user***243;w, znalaz***322;em na stronie liteon slima DX-8A1P, a m***243;j jest DS-8A1P, patrzy***322;em parametry s***261; takie same nagrywania, jak my***347;licie czy jest du***380;e ryzyko podmieni***263; w mojej bios na dx?? Tylko w sumie na stronie liteona nie ma do niego firmware, ale mo***380;e uda***322;o by si***281; znale***378;***263;, no i ten dx to jest slim zewn***281;trzny, a m***243;j ds jest wewn***281;trzny.

Ostatnio zmieniany przez krzypaw : 29.04.2008 o godz. 09:47
Stary 29.04.2008, 10:17   #12
Bródka
Technik Informatyk

Cytat:
Napisany przez krzypaw Podgląd Wiadomości
Mam pytanie do doświadczonych userów, znalazłem na stronie liteon slima DX-8A1P, a mój jest DS-8A1P, patrzyłem parametry są takie same nagrywania, jak myślicie czy jest duże ryzyko podmienić w mojej bios na dx?? Tylko w sumie na stronie liteona nie ma do niego firmware, ale może udało by się znaleźć, no i ten dx to jest slim zewnętrzny, a mój ds jest wewnętrzny.
Jak wgrasz bios z nagrywarki zew do wew. to ci padnie ta wew bo przecież masz inaczej przesyłane dane, nagrywarki w laptopach nigdy nie byly dobre, one sa po to aby tylko byly i nie oczekuj po nich dobrej jakosci zapisu na kazdym nosnikow i nie kombinuj z biosem tylko kupuj dobre plyty bo po co nagrywac na jakims chlamie zeby po miesiacu wywalic plyte z powodu nie moznosci jej odczytania ?

Stary 08.07.2008, 16:37   #13
Leo
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.06.2004
Leo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Opisa***322;em swoje "przepychanki" ;o) z tym nap***281;dem tutaj: http://forum.cdrinfo.pl/f29/problem-...-ds8a1p-76980/ - mo***380;e komu***347; te***380; sie uda, bo u mnie zagra***322;o "od kopa".

Pozdrawiam
Leo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: