![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.03.2005
![]() |
![]()
Witam Wszystkich! Jestem posiadaczem nagrywarki TEAC CD-W540E. Mam kłopot z buforem, tzn. prawie każda płyta, którą usiłuję wypalić zostaje zepsuta. Korzystałem już z przeróżnych programów np.: NERO, WINONCD, CDRWIN5.0. W każdym z tych programów tuż po zatwierdzeniu nagrywania pojawia się niemile widziany komunikat o "zrypaniu" płyty! Byłbym już przekonany, że nagrywarka jest zepsuta gdyby nie fakt, że raz na jakiś czas płyta jednak zostaje wypalona bezbłędnie (chyba co 10 !!!). Może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc. Prawdopodobnie szkopuł tkwi w buforze , ale nie wiem czy to oznacza, że nagrywarka jest zepsuta (odczyt płyt jest bezbłędny), czy to wina softu. Proszę o porady.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.03.2005
![]() |
Posiadam też tą nagrywarkę i prawdę mówiąc nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło. Może zainstaluj nowy firmware.
|
![]() |
![]() |
#3 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Jeżeli uważasz, że to problem z buforem to sprawdź czy masz włączne DMA. 8 )
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Wiem, że zanim rozpocznie się nowy temat to należy przeszukać forum odnośnie problemu. Jednak postanowiłem poradzić się Was wszystkich (ktokolwiek będzie przeglądał tę dyskusję), ponieważ nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Winą tego może być fakt, że nie jestem biegły w sprawach dotyczących komputerów. Jestem zwykłym "user'em", który niekiedy nie zdaje sobie sprawy z pewnych rzeczy. Istotnie na forum jest wiele na temat TEAC CD-W540E, lecz nie wszystkie z tych informacji rozumiem. Liczę na wyrozumiałość i dobrą wolę "rekinów komputerowych", dla których mój problem pewnie byłby niczym! Obecnie korzystam z Nero 6.6.0.8a pl, bios wypalarki 1.0f, system operacyjny WinXP Professional. Problem mam tego typu, że po zatwierdzeniu nagrywania poziom bufora jest cały czas zerowy, aż w końcu pojawia się komunikat "Błąd zapisu z prędkością ...", ponadto w oknie, które się pojawia widnieją komunikaty "dysk nieprawidłowy" oraz " nie można wykonać polecenia fiksacji". Bardzo proszę o porady w tej sprawie. Najlepiej gdyby ktoś mógłby mi napisać "jak krowie na rowie" co należy zrobić (np. jak sprawdzić czy nagrywarka jest w ogóle sprawna albo jaki soft wgrać żeby wreszcie wszystko hulało jak należy). Za porady z góry dziękuję.
|
![]() |
![]() |
#5 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
Jak Ci bufor spada do zera to znaczy, że masz za słaby transfer danych. Czyli: sterowniki do IDE zainstalować a następnie istawić transfer na UDMA2 ustawić. Podaj Twoją płytę główną a przynajmniej chipset to otrzymasz dalsze wskazówki. I lektura tego co Ci pokazała wyszukiwarka... Pamietaj, że pomóc to Ty masz sam sobie a my tylko możemy doradzać. 8 )
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Dzienks ESEM. Moja płyta główna to staruszek ECS K7VZA Chipset VIA KT133&686B. Odnośnie tego bufora to obecnie on nawet na chwilę nie wzrasta. Od momentu zatwierdzenia nagrywania bufor w ogóle nie rusza z miejsca (jest 0%). Poza tym gdybyś był tak dobry i napisał konkretnie jak ustawić transfer na UDMA2 albo skąd wziąć sterowniki do IDE (że już nie wspomnę o tym, że nie mam bladego pojęcia jak je instalnąć) to byłbym baaardzo wdzięczny.
|
![]() |
![]() |
#7 |
OldBoy
![]() ![]() |
Wejdź tu: http://www.viaarena.com/default.aspx?PageID=2
Pobierz stery dla Twojego chipsetu a więc starsze czyli 4.43. Zainstaluj, zresetuj komputer. Wejdź w panel sterowania, system, urządzenia, kontrolery ATA (IDE) i dla wszystkich kanałów ustaw UDMA, zresetuj komputer i pal płyty. Jak będzie działać to daj reputkę a jak nie to pisz dalej. 8 )
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Zastosowałem się ściśle do Twoich wskazówek, lecz niestety nie osiągnąłem zamierzonego celu. Nadal jest LIPA. W załącznikach są screeny z nieudanej operacji nagrywania. Może one powiedzą Ci więcej niż ja. Ponadto nie wiem czy w kanałach IDE w ogóle mam możliwość zmiany tak jak napisałeś powyżej. Zamieściłem także screen z zakładki "Ustawienia zaawansowane". Jak możesz to zerknij na to. Bardzo proszę o odpowiedź.
|
![]() |
![]() |
#9 |
OldBoy
![]() ![]() |
Pokaż screna z drugiego kanału IDE: tam gdzie masz zainstalowanego teaca.
HDD jest O.K. 8 )
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Dzienks za szybką odpowiedź. Niestety ja nie jestem tak szybki. Zapomniałem dodać we wcześniejszych postach, że twardziel z wypalarą są na osobnych kanałach, choć jeszcze nie tak dawno miałem je na jednej taśmie spięte (kiedyś działało to dobrze, lecz od pewnego czasu przestało - jedyne co jest zauważalne, co razi w oczy natychmiast, to ten bufor, który się nie ładuje). Teraz postanowiłem podłączyć je osobno, z nadzieją że to pomoże. Tak jak prosiłeś dołączam screen kanału pomocniczego.
|
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Zapomniełem dodać, że podłączenie urządzeń osobno nie pomogło.
|
![]() |
![]() |
#12 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
CD-ROMo podobnych nie spina się na tych samych taśmach (kontrolerach) a więc bardzo dobrze zrobiłeś 8 )
![]() |
#13 |
OldBoy
![]() ![]() |
Aha i przestaw UDMA2 na PIO i wypal płytę: najlepiej sprawdzaj na CD-RW. 8 )
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Może Cię tym rozbawie, ale nie bardzo wiem gdzie szukać Nero Info Tool (że już nie wspomnę jak posprawdzać ASPI). Korzystam z wersji Nero 6.6.0.8a. Jeżeli możesz to napisz "jak krowie na rowie" co mam zrobić. Please!
|
![]() |
![]() |
#15 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
"C:\Program Files\Ahead\Nero Toolkit\InfoTool.exe"
![]() |
![]() |
![]() |
|