![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.12.2003
![]() |
Dlaczego nagrywa na CD-RW a nie nagrywa na CD-R?
Mam nagrywarke Lite On i nie moge w zaden sposob nagrac plyty CD-R. Probowalem Nero i WinOnCD i nie chce zgrywac ani audio ani danych. Pomyslalbym, ze moze cos z ta nagrywarka, ze jest padnieta itp, ale bez problemow nagrywa mi plyty CD-RW. Co moze byc powodem i jak temu zaradzic? Z gory dzieki za odpowiedzi.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Napisz coś więcej. Czy problem występuje na wielu rodzajach nośników czy tylko na jednym?
Jaką masz wersję Nero? |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Dotyczy to kazdego rodzaju plyty. Probowalem chyba 4 czy 5 rodzajow: ETMC, Verbatim, TDK i jakies z Tesco, ktorych nazwy nie pamietam.
Mam wersje Nero 6. Predkosc nagrywarki (o ile dobrze pamietam, bo pisze z pracy) 32 i 12. W Nero, gdy probuje rozpoczac nagrywanie stale pokazuje mi komunikat, zebym umiescil w napedzie czysty dysk, nawet jesli tam jest. Za to z CD-RW moge robic wszystko, co tylko chce. Nagrywac, kasowac, czytac itd. |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.08.2003
![]() |
taki problem juz tez byl opisywany na forum
no i tyczyl sie zabrudzonego lasera... jesli masz gwarancje to uderz do serwisu niech sami wyczyszcza,a jak nie masz,to rozkrec nagrywrke i przeczysc soczewke czyms miekim i niezbyt zracym ![]() jak chcesz widziec wiecej,to uzyj opcji search,na pewno cus znajdziesz
#5 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jesli czyszczenie lasera nie pomoze to juz bedzie powolny koniec spawarki - taki sa wlasnie objawy konczacego sie lasera - pali rw bona nich uzywa mniej mocy, na r juz nie starcza
wiec czysc, jak dalej bedzie kupa to nowy sprzecik |
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 |
Author
Zlotowicz
woda na waciku, potem przetrzec szmatka np do okularow - zeby nie zostawic klaczkow (drobinek sciereczki)
benzyna/spiryt itp moga uszkodzic soczewke jesli jest plastikowa (a plastikowej od szklanej na oko nie odroznisz) |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.08.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
A czy zabrudzenia, o ktorych tyle piszemy widac golym okiem? Bo jak rozkrecilem swojego CD-R to wydawalo mi sie, ze soczewka jest czysciutka.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Author
Zlotowicz
nie widac
|
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
Usuń z menedżera urządzeń nagrywarke. Uruchom ponownie Windows. Niech wykryje ją ponownie. W tedy będzie działaś. Ja mam Litka LTR 32125W i mam takie same jaja. Jeśli zrobię to co opisałem to nagrywarka rusza. Nagram 1-3 płyty i znów to samo muszę robić.
Pozdro ![]()
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
A czy sciagasz do niej jakies sterowniki? A niszczy Ci plyty, ktorych nie chce nagrywac?
|
![]() |
![]() |
#13 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Moj problem jest dokladnie odwrotny... Moj litek 40125S przestal wypalac CDRW... Tzn. plytka teoretycznei ladnie sie nagrywa, weryfikacja w nero idzie z powodzeniem, za to przy probie skopiowania danych z CDRW (przykladowo film) dane kopiujasie niesamowicie wolno (szacowany czas skopiowania : 105 minut) po czym wyswietla sie blad to neirpawodlwoej funkcji sdos, to crc32 i tak w kolko... DOdam ze litek nei jest juz na gwarancji a problem ten zaczal sie od wymiany biosu na ZS0R... Powrot do ZS0P nic nei dal, wiec wrocilem do ZS0R... A problem i tak jest!
|
![]() |
![]() |
|
|