Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.02.2004, 19:48   #1
Patrixs
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 20.12.2002
Patrixs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Udostępnianie folderów w XP

Witam

Jak to jest w WinXP z udostępnianiem. Jak chcę np. żeby Waldek miał dostęp do jakiegoś folderu, a Rysiek nie miał. Musze na komputerze utworzyć konta użytkowników którzy mają mieć dostęp do tego folderu ?? Istotnie jest do jakiej Grupy będą należeć ?? Czy użytkownicy Waldek i Rysiek muszą logować się u siebie z użyciem hasła i jako kto muszą się logować, użytkownicy, administratorzy, użytkownicy zdalni ??

Ale to po*******one.

Pozdrawiam

Dzięki za pomoc

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.02.2004, 19:55   #2
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Troche namotałeś, ale . Wystarczy, że utworzyć konto np. Rysiek i wpakujesz go do grupy "Administratorzy" i będzie miał dostęp. Władka nie dodasz i nie będzie miał dostępu. Albo robisz konto np. SUPER DOSTEP DAJESZ HASŁO RYŚKOWI I ON WPISZE TO WEJDZIE

Coś w tym stylu
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2004, 19:59   #3
Patrixs
Niezarejestrowany

A jak chcę żeby Waldek miał dostęp do jednego folderu a Rysiek do innego to ustawiam uprawnienia w opcjach udostępniania folderu, ale tak czy inaczej na komputerze Ryśka lub Waldka pojawia się monit o podanie hasła nazwakompa/Gość i trzeba podać hasło, z tym że konta gości są wyłączone.
Stary 05.02.2004, 20:06   #4
Piterniel
Cichy mod

Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nie wiem czy są takie opce w Windows XP. Ale w 98 możnabyło tak zrobić. Trzeba popróbowac w uprawnieniach użytkowników, albo jakąs grupe stworzyć.
Stary 05.02.2004, 21:30   #5
Edwardo
..::Blue Machine::..

Data rejestracji: 12.11.2003
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a jak jest z udostepnianiem przez siec?
w ME i 98 byla mozliwosc udostepniania w LAN na haslo...a w XP nie moge nigdzie tego znalezc...
a strasznie przydaloby mi sie... bo 30 osob w LANie jest, a ja chce tylko sasiadowi fil udostepnic, a tu wszyscy sie rzucaja od razu i sie wszytko rypie...
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2004, 21:53   #6
Piterniel
Cichy mod

A nie lepiej ty wysyłasz sąsiadowi film ??
Stary 05.02.2004, 21:54   #7
Patrixs
Niezarejestrowany

Prawdopodobnie:

Najpierw w Opcje folderów.../Widok odznacz Użyj prostego udostępniania.

Musisz utworzyć na swoim kompie użytkownika o nazwie takiej samej jakiej używa sąsiad do logowania się i później udostępniasz folder z uprawnieniami tylko dla danego użytkownika.
Stary 05.02.2004, 22:47   #8
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
z tym udostępnianiem plików na hasło w windzieXP to mnie szlag trafia.... z tego co mówisz Patrix to załóżmy jakbym miał około 10 kumpli w sieci i chciałbym siebawić w nadawanie uprawnień to musiałbym zrobić ich konta u siebie na kompie !? Przecież jakbym kompa uruchamiał to miałbym trochę tych kont. Dlatego to mnie dziwi i szokuje zarazem. A czy jakiegoś konta nie da się ukryć, tak jak konta Administratora !?

A tak BTW to spotkałem się z takim czymś, że chyba kolega nic nie udostępnia i jak chcę do niego wejśc na kompa to mam komunikat taki jak na dołączonym screenie. A może po prostu kolega nie wlączył prostego udostepniania !? Dodam tylko, że kolega jest laikiem w sprawach windowych. I najdziwniejsze jest to, że obojętnie jakie hasło wpisuje to i tak mi nie wchodzi na jego kompa. Dziwne..
Dołączone obrazki
File Type: png sieć na hasło.PNG (18.8 KB, 297 oglądane)
Stary 05.02.2004, 22:49   #9
Edwardo
..::Blue Machine::..

Data rejestracji: 12.11.2003
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
taaa mnie tez to wkurza... a nie da sie tak poprostu, "udostepnic na haslo"?
nie chce mi sie robic tyle kont...
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2004, 01:33   #10
Zelea
I have got my own WORLD..

Data rejestracji: 03.11.2002
Zelea zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez KarolluZ
A tak BTW to spotkałem się z takim czymś, że chyba kolega nic nie udostępnia i jak chcę do niego wejśc na kompa to mam komunikat taki jak na dołączonym screenie. A może po prostu kolega nie wlączył prostego udostepniania !? Dodam tylko, że kolega jest laikiem w sprawach windowych. I najdziwniejsze jest to, że obojętnie jakie hasło wpisuje to i tak mi nie wchodzi na jego kompa. Dziwne..
jesli o to chodzi... to moze nie wlaczyl konta gosc ? a nawet jesli wlaczyl to moze nie dal dostepu Gosciowi do komputera ?
bo standardowo po zainstalowaniu win XP jest zablokowany dostep z sieci... a dla laika znalezenie tego jest nie wykonalne...

a jesli chodzi o to udostepnianie na haslo... tez duzo o tym myslalem i szukalem jakiegos progsa bo podobno jest cos do XP wlasnie zeby udostepniac na haslo bylo by wygodnie...

ale mozna tez przecierz zrobic tak... mianowicie miec firewalla i wszystkich zablokowanych a udostepniac folder danej osobie i w tym momencie puszczac ja na firewallu... ale nie da rady wtedy kilka osob na raz...
ale to juz lepsze niz zabawa z kontami...

tak mnie sie przynajmniej wydaje...

pozdro... 8)
pozdro
Zelea jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2004, 09:07   #11
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
generalnie tak trzeba robic w nt'ekach - taka jest wizja ms i tak jest w miare bezpiecznie (w miare, bo bez dodatkowych ustawien mozna wejsc z dowolnego konta wszedzie...)
kazdemu tworzysz na swoim kompie konto, takie samo (nazwa i haslo) z jakiego o kozysta u siebie (nie musisz znac jego hasla, jezeli on moze przyjsc i sam je raz wpisac przy konfiguracji konta, potem jest zaszyfrowane) haslo ma byc akie samo, zeby nie trzeba go bylo podawac przy kazdym dostepie
przypisujesz go do grupy z jakimis tam uprawnieniami - uprawnienia odnosza sie glownie do programow a nie dostepu do katalogow, wiec nie musza (nawet nie powinni) to byc admnistratorzy
na KADYM koncie przypisujesz uprawnienia do KADZZEGO folderu
nie wystarczy ze dasz dostep do czegos tam - powinienes jeszcze ODMOWIC dostepu dla innych katalogow!!
wlacz dziedziczenie uprawnien, to ulatwi ich nadawnie
no i pare zeczy - jezeli nie masz uzytkownikow ktorzy maja miec DOKLADNIE IDENTYCZNE uprawnienia to nie tworz im grupy, bo sie zakopiesz w uprawnieniach
ostrorznie nadawaj uprawnienia grupom - niebezpieczne, jezeli nie obejmieszwyobrzania wszystkich czlonkow
pamietaj ze Ty tez jestes kolejnym uzytkownikiem - jak zablokujesz wszystkich to sam tez nie wejdziesz
generalnie prawa sa fajnie rozwiazane i sensowniej niz udostepnianie na haslo, ale trzeba sie do tego przyzwyczaic
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2004, 18:18   #12
KarolluZ
Guru

Dadaje fajny artykuł.... życzę miłej lektury i żeby to co nie jasne stało się jasne
Dołączone pliki
File Type: txt WinXP LAN.txt (3.0 KB, 225 oglądane)
Stary 14.02.2004, 18:59   #13
Patrixs
Niezarejestrowany

Dzięki @KarolluZ, teraz wszystko gra
Stary 14.02.2004, 20:26   #14
Ziele
.: AT90S2313 :.

Data rejestracji: 09.09.2002
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Radze postawić sobie ftp do wymiany plików. Odkąd mam xp pożegnałem sie z udostępnianiem przez otoczenie. Polecam serv-u. Jest łatwy w obsłudze i do tego mozna administrować przez internet

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2004, 21:14   #15
KarolluZ
Guru

Ptrix....to chyba ja muszę to ostro poczytać, bo chyba wychodzi, że mając wszystko podane na srebrenj tacy to i tak nic mi nie wychodzi , ale skoro Tobie wyszło i mojemu koledze także, bo też z tego korzystał to tylko ze mną jest problem...no coż....LET'S TRY AGAIN and again.....and again..... aż do skutku

Twoje uprawnienia: