Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.01.2003, 07:54   #1
Harry-Torun
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 16.01.2003
Harry-Torun zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
LG GCE-8400B z Mount Rainier i UDMA33 !!!

Nareszcie jest bios v.1.12 z pełną obsługą Mount Rainier i dodatkowo zmieniający historyczne PIO-4 w UDMA-33!!! Na stronie -----> http://forum.firmware-flash.com/portal.php można pobrać nowy firmware. Jest tam informacja, że wersja 1.12 jest przeznaczona dla IBM, ale załączone screeny powinny świadczyć o tym, że nie tylko
Posiadam napęd GCE-8320B@8400B (nie policzę już chyba wszystkich wersji firmware, z którymi pracował), który działa z tą wersją firmwaru bezproblemowo.

Szczególne pozdrowionka dla thooma and for all
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
LG GCE-8400B z Mount Rainier i UDMA33 !!!-new.jpg  
Harry-Torun jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.01.2003, 07:55   #2
Harry-Torun
Stały bywalec ;)

No i to DMA !!!
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
LG GCE-8400B z Mount Rainier i UDMA33 !!!-newdma.jpg  
Stary 22.01.2003, 08:14   #3
Harry-Torun
Stały bywalec ;)

Jeśli chodzi o procedurę zmiany biosu, wygląda nieco inaczej niż standardowa (z poziomu dosu). Przeprowadza się ją pod windowsem załączonym programem firmowym LG. Przed flashem proponuję zamknąć wszystkie zbędne programy i najlepiej odłączyć się od sieci. Jakiś głupi atak DoS, albo inna zwieszka kompa może spowodować kłopoty... Samo flashowanie trwa krócej niż dosowe i co dziwne nie jest nawet wymagany restart kompa... Jednak lepiej go zrestartować... Jeśli chodzi o nagrywanie po upgradzie - wypaliłem łącznie 3 płytki, 2 CD-R i 1 CD-RW (tylko tyle miałem w domu, a sklepy jeszcze zamknięte )bez żadnego problemu. Dzisiaj na pewno przetestuję nowy bios i opiszę wyniki.
Stary 22.01.2003, 09:12   #4
Thoom
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.10.2002
Thoom zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No i witam, wiadomości których można sie od Ciebie dowiedzieć są PO PROSTU REWELACYJNE MR to jest to co tygrysy lubią najbardziej. No to dzisiaj biore sie do flashowania. Mam tez od razu pytanie. Ściągnąłem ten programik do flashowania. Odpaliłem go i rozpakowało sie pare plików. Teraz pewnie wystarczy kliknąć tego rozpakowanego exe-ka i po bólu? Czy jeszcze czegoś nie wiem

Pozdrówka

http://thoom.w.interia.pl

Ostatnio zmieniany przez Thoom : 22.01.2003 o godz. 09:20
Thoom jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2003, 09:28   #5
Harry-Torun
Stały bywalec ;)

Cytat:
Thoom napisa***322;(a)
No i witam, wiadomości których można sie od Ciebie dowiedzieć są PO PROSTU REWELACYJNE MR to jest to co tygrysy lubią najbardziej. No to dzisiaj biore sie do flashowania. Mam tez od razu pytanie. Ściągnąłem ten programik do flashowania. Odpaliłem go i rozpakowało sie pare plików. Teraz pewnie wystarczy kliknąć tego rozpakowanego exe-ka i po bólu? Czy jeszcze czegoś nie wiem

Pozdrówka
Dokładnie Trzeba później tylko podać w okienku nazwę pliku .hex (też tą rozpakowaną). Nagrywarkę powinien znaleźć sam... przynajmniej u mnie tak było. Jeszcze jedna mała uwaga. Po zmianie biosu nagrywarka używa tylko jednej diody sygnalizacyjnej (zielonej od zapisu) podczas odczytu i zapisu płytek. Ciekawe czy to wpływ MR. Poza tym pali i czyta normalnie. Przetestuj obciążenie procesora w nero cd speed (po flashu ofkoz ). Maksymalne to 5%!!!
Stary 22.01.2003, 09:28   #6
Thoom
Stały bywalec ;)

Aha i jeszcze jedno, co do trybu UDMA 33 to nie byłbym taki pewny czy to rzeczywiście to, ponieważ ta nagrywarka potrafi pracować w MuliWord DMA, czyli takze z bezposrednim dostepem do pamieci i u mnie ta nagrywara ZAWSZE była widoczna jako pracujaca w DMA. Najlepiej po upgradzie sprawdzić jak wykrywa ją bios. To jest wtedy najpewniejsza informacja, poniewaz pokaze PIO4(MuliWordDMA) lub UDMA 33. A jak sie zachowuje MR? Zreszta i tak chyba powinienes zostac odkrywcą

Ostatnio zmieniany przez Thoom : 22.01.2003 o godz. 09:41
Stary 22.01.2003, 09:32   #7
Harry-Torun
Stały bywalec ;)

Cytat:
Thoom napisa***322;(a)
Najlepiej po upgradzie sprawdzić jak wykrywa ją bios. To jest wtedy najpewniejsza inforamacja, poniewaz pokaze PIO4(MuliWordDMA) lub UDMA 33. Zreszta i tak chyba powinienes zostac odkrywcą
Heh... nie doceniasz mnie, a może przeceniasz Gdybym nie sprawdził jak wykrywa bios i windoza nie pisałbym o tym na forum
Stary 22.01.2003, 09:36   #8
Thoom
Stały bywalec ;)

No to nieźle, chyba rzeczywiscie Cie nie docenialem. I tak naprawde sie zastanawiam, ze w sprzecie mozna właczyć programowo obsługę wyższego trybu DMA. Przeciez sprzet (nagrywarka) tez to musi obsługiwać. Widocznie obsługuje I jeszcze raz pytanie o MR, jak sie zachowuje? Poprawnie?

Stary 22.01.2003, 10:03   #9
Harry-Torun
Stały bywalec ;)

MR działa bez problemu. W końcu. Jeśli zaś chodzi o DMA to większość producentów stosuje tę niecną praktykę. Może ten temat nie bardzo pasuje do tego forum ale co tam... Najwyżej admin przeniesie post. To co szumnie nazywa się kontrolerem IDE, najczęściej zintegrowanym z płytą główną, tak naprawdę jest tylko prostym interfejsem... Cała logika kontrolera znajduje się w napędach - czy to twardych dyskach czy też napędach optycznych. Przy masowej produkcji nie opłaca się zmieniać parametrów taśmy produkcyjnej dla każdego modelu oddzielnie. Dlatego producenci używają róznych wersji firmwaru obsługujących różne funkcje. Podobnie jest z biosami płyt głównych. Wystarczy upgrade do nowszej wersji (ewentualnie drobna przeróbka, jeśli ktoś posiada kod źródłowy biosu i zna trochę assembler), żeby np. włączyć obsługę UDMA66 czy ATA100. Oczywiście nie zawsze i nie w każdej płycie, bo to zależy od chipsetu. Również w kartach grafiki i całej masie sprzętu, którą nie sposób wymienić, drobna modyfikacja zmienia masę ustawień. Podobnie jest z nagrywarkami. Moim skromnym zdaniem jest nie fair i dlatego staram się jak mogę wydobyć z posiadanego sprzętu jego faktyczne możliwości. Oczywiście zawsze istnieje pewne ryzyko tym bardziej, że najczęściej w sieci można znaleźć tylko szczątkowe informacje, a producenci pilnie strzegą swoich tajemnic. Dlatego zawsze staram się dokładnie przetestować wykonane "przeróbki", zanim umieszczę je na forum
Stary 22.01.2003, 10:18   #10
Thoom
Stały bywalec ;)

Czyli w tym wypadku pewne jest ze modele GCE 8320 i GCE 8400 Sprzętowo obsługują UDMA 33 tylko mają to powyłaczane w oryginalnych dostępnych biosach. Rzeczywiście niecne te praktyki. Wszystko wskazuje na to ze własnie po wgraniu biosu 1.12 otrzymujemy pełnowartościowe urządzanie. A mam jeszcze jedno pytanie jak to jest (a własciwie czym rożnią sie od siebie) nagrywary w IBM-ach od zwykłych LG Bo ja nie mam pojęcia. Teraz wiem, że NA PEWNO BIOSEM ^_^. Jak wypalisz wiecej płyt to daj znac jak sie zachowuje nagrywarka. Ja tez sie podziele moimi spostrzezeniami. I ciekawe czy LG wypuści bios do oryginalnej GCE 8400B z obsługą MR?

Ostatnio zmieniany przez Thoom : 22.01.2003 o godz. 10:21
Stary 22.01.2003, 10:35   #11
Harry-Torun
Stały bywalec ;)

Cytat:
Thoom napisa***322;(a)
Czyli w tym wypadku pewne jest ze modele GCE 8320 i GCE 8400 Sprzętowo obsługują UDMA 33 tylko mają to powyłaczane w oryginalnych dostępnych biosach. Rzeczywiście niecne te praktyki. Wszystko wskazuje na to ze własnie po wgraniu biosu 1.12 otrzymujemy pełnowartościowe urządzanie. A mam jeszcze jedno pytanie jak to jest (a własciwie czym rożnią sie od siebie) nagrywary w IBM-ach od zwykłych LG Bo ja nie mam pojęcia. Teraz wiem, że NA PEWNO BIOSEM ^_^. Jak wypalisz wiecej płyt to daj znac jak sie zachowuje nagrywarka. Ja tez sie podziele moimi spostrzezeniami. I ciekawe czy LG wypuści bios do oryginalnej GCE 8400B z obsługą MR?
Zajrzyj na stronę ----> http://www.pc.ibm.com/qtechinfo/MIGR...e=&subtype=All przeczytaj plik .txt i nie zemdlej)))) Prevents writing on 24x Ultra Speed CD-RW discs. Ale numer)))
Stary 22.01.2003, 10:49   #12
Thoom
Stały bywalec ;)

No to jest dopiero jazda CDRW x24 tylko na to czekałem. Ciekawe ile kaski zaoszczędziliśmy Trzeba by było tylko skombinować CDRW x24 i sprawdzić czy działa Nalezy Ci sie wielkie PIWO

Stary 22.01.2003, 13:55   #13
krzyches
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.12.2002
krzyches zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A wiecie moze cos o biosie 1.19 do 8240? Od jakiegos czasu jest do pobrania, ale z opisow mozna sie tylko dowiedziec, ze jest dla USA i Kanady A te o ktorych piszecie nie nadaja sie przypadkiem do 8240b?
Dosc trudno dowiedziec sie czegos sensownego (np jak wyzej)o wlasciwosciach biosow. Pozdr.
krzyches jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2003, 14:13   #14
Thoom
Stały bywalec ;)

Cytat:
krzyches napisa***322;(a)
A wiecie moze cos o biosie 1.19 do 8240? Od jakiegos czasu jest do pobrania, ale z opisow mozna sie tylko dowiedziec, ze jest dla USA i Kanady A te o ktorych piszecie nie nadaja sie przypadkiem do 8240b?
Dosc trudno dowiedziec sie czegos sensownego (np jak wyzej)o wlasciwosciach biosow. Pozdr.
Podaj link do tego biosu, może ja sie czegoś dopatrze, bo nic pochopnie lepiej nie robić. Czytac, czytac i jeszcze raz czytac znim sie coś zrobi.

Stary 22.01.2003, 20:34   #15
krzyches
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.12.2002
krzyches zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
[QUOTE]Thoom napisa***322;(a)
Podaj link do tego biosu, może ja sie czegoś dopatrze, bo nic pochopnie lepiej nie robić. Czytac, czytac i jeszcze raz czytac znim sie coś zrobi. [/QUOTE
Lezy na polskiej stronie LG:
http://pl.lgservice.com/bin/HPI/HpiHomeMain.cgi
Powodzenia
krzyches jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: